Wolkenmeter

Man op trap met waterpas op dak naast schijnwerper

Het milieu waarin ik opgroeide stond in het teken van werk.
Vader werkte buitenshuis, moeder binnen. Grootouders waren met sop uit dezelfde teil gewassen. Het was Wederopbouw toen ik voor het eerst bewust observeerde, dus genoeg te doen. Duitsers hadden veel kapot gemaakt en daarna zijn geallieerden nog een schepje verder gegaan door dijken van Walcheren op vier plaatsen kapot te gooien, waardoor we grotendeels onder water kwamen te staan. In familie werden tevens extra punten uitgeloofd aan lidmaten, die ook buiten reguliere arbeidstijd wisten hoe ze hun handjes moesten laten wapperen. Die al met hun kop in bergruimte onder de trap zaten als iemand nog maar opperde een kamer te behangen, keuken te witten of deur een likje te geven.  Opa I zat altijd in schuur te schilderen. Hij maakte schilderijen die in staat van wording nooit mochten worden getoond. Toen ik het als kleine jongen eens waagde onaangekondigd bij hem binnen te stappen, gooide hij gauw een doek over zijn ezel. Opa 2 was altijd aant solderen, ik herinner me draadfiguren van zo’n Michiel de Ruijterschip en een zwaluw. Ook repareerde hij eindeloos uurwerken. De taferelen schoten me te binnen toen ik op een dak in Gent man met wolkenmeter naast schijnwerper in de weer zag en opnieuw – tijdens de ophanging van de Ikea-Lack, waarover ik zojuist berichtte. Wat vinden jullie: klink ik al pensionado of zit iedereen vandaag aan vroeger te denken?

Jan FabreDe man die de wolken meet

2 Reacties

 1. sjef

  Diezelfde wolkenmeter deed zijn nauwgezette werk al eens in Midddelburg toen het Zeeland Nazomerfestival nog niet bestond en het Abdijplein plotseling “Het betoverde plein” heette.
  John Prine zong over zijn opa: “He was a level on the level, shaped even every door, and voted for Eisenhower, ‘cause Lincoln won the war”.” (Grandpa Was A Carpenter)
  Meten is weten!
  Gezien jouw meest recente webbijdragen is eten ook weten.
  You are what you eat!
  Een smakelijk 2008!

 2. Mirre

  de wederopbouw … in relatie tot Vlissingen klinkt het best nog actueel

Geen reacties toegestaan.