Lijstinterview

Richard Thompson, solo acoustic

Dit is mijn pleziertje.

RICHARD THOMPSON interviewen. Eerst vraag ik hem of we het weer doen. Vanuit zijn huis in Santa Monica zet hij het licht op groen, maar waarschuwt, dat de antwoorden op zich kunnen laten wachten. Hij staat namelijk op het punt op toernee te gaan met zijn 1000 Years of Popular Music programma, om te beginnen naar de Amerikaanse westkust. Daarop verzamel ik de vragen onder de paar honderd leden van de RT Discussielijst op internet. Flauwe vragen komen er niet in, want die hebben we thuis ook. Ik rangschik ze, redigeer, zorg voor kop en staart en stuur ze Richard, die ermee aan de slag gaat. Binnen een paar dagen komen de antwoorden retour, zoals afgelopen nacht, tussen concerten in Connecticut en New Hampshire, waar hij vanavond speelt. De discussielijst heeft de primeur en daarna volgt RT’s officiële web site. Vaak blijven de interviews nog weken nazinderen in RT-land.  

Tsjonge, wat heb je toch met die Thompson, hoor ik soms meewarig vragen. Dat zijn de luisteraars van de Top 1000, die zich afvragen of Radio 2 Queen of Boudewijn de Groot op de eerste plaats heeft gezet. Ik vind Thompson’s muziek interessant en virtuoos, heb die vanaf het allereerste begin gevolgd en ik kan begrijpen welke richtingen hij zoal is ingeslagen nadat bleek, dat hij Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin en Freddy Mercury niet noodzakelijkerwijs achterna hoefde te gaan. Toen Richard Thompson begon in 1967 was het allerminst zeker dat de eigentijdse muziek voor de jeugd langer dan een paar jaar zou duren, de nieuwe generatie is zich daarvan niet altijd bewust. Die interviews via internet zijn interessant omdat ze in de plaats zijn gekomen van voorlichtingspraatjes van publiciteitsafdelingen van platenmaatschappijen, die in de dynamiek van de nieuwe media als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Richard Thompson heeft in de muziekbusiness alles meegemaakt. Dat heeft hem kopschuw gemaakt, maar die interviews met vragen van fans uit de hele wereld vindt hij leuk.  Nu mailt hij al van onderweg, met zijn Macbook Pro.

***
De lijstinterviews met RT zijn ook wat vitaler dan die met Art Garfunkel:

Do you have any memories of recording with Jerry Garcia? And which track did he play guitar on Angel Clare?
(Submitted by Roy D. from Illinois)

Down In the Willow  Garden. I remember him saying “this is the kind of song I like.” Roy (Halee) and I overdubbed him at the Columbia – Folsom St. studio in San Francisco. He was real nice, “one of us” musicians.