Proficiat!

Frits Spits met Flip Feij, bij Flip's afscheid van Hilversum, 1989. Foto: Wim Bos

Frits Spits: volbloed radioman. 
Wie komende dagen op Radio 1 en 2 afstemt, zal kunnen merken, dat Frits 60 is geworden en dat hij 35 jaar radio dj/presentator is.  Velen zijn met hem opgegroeid, want jarenlang presenteerde hij op Radio 3 dagelijks de Avondspits. Oudgediende wist zich nog te herinneren, dat ik er omstreeks 1986 aan heb bijgedragen, dat Frits naar Radio 1 en 2 kwam, door hem als presentator op te nemen in het team van Met Het Oog Op Morgen. De stap van pop- naar nieuwszender was toen groter dan nu lijkt. Daarover heb ik gister een interviewtje gegeven, dat tijdens de feestelijkheden zal worden gebruikt. Het zou van te grote bescheidenheid getuigen als ik er hier over zou zwijgen, temeer omdat het een beslissing was waarvan Frits en ik nooit spijt hebben gehad, hij bleef het programma 15 jaar trouw. We deden bijzondere dingen samen, ik herinner me het ongeluk met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge en de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. Om voor de berichtgeving over deze gebeurtenissen plaats te maken schoven de geplande onderwerpen prullenmand in en zorgden we dat we beter waren dan de rest, hetgeen ook lukte. Tsjonge, wat ben ik dat eigenlijk gaan missen, zit ik nou opeens te denken.

Wat bewonder ik in Frits?
– Hij bereidt zich altijd goed voor.
– Hij vraagt zich steeds af: wat wil ik met dit gesprek, wat kunnen we toevoegen?
– Hoe kan ik een originele vorm vinden?
– Frits heeft van zijn werk een manier van leven gemaakt
– Hij bewondert mensen die iets weten of kunnen en toont respect
– Hij heeft vertrouwen in de mensen achter de schermen.
– Gewoon een aardig mens zonder vijanden.

Van harte, Ritmeester, en nog vele jaren!

3 Reacties

 1. Gosse

  En dit werken is beloond:
  21 Januari 2008
  Frits Spits is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding in de jubileumuitzending van zijn radioprogramma Tijd voor Twee. Frits Spits werd zaterdag 60 jaar en werkt dit jaar 35 jaar bij de radio.

 2. Mirre

  Crossmedia 3

 3. CyberJo

  Hij had lef, liet als eerste en enige het minimal music stuk “O Superman” van Laurie Anderson in De Avondspits horen! Op volle lengte! Ik hoor ’t ‘m nog aan en afkondigen. Hij vond het oprecht mooi en daarom liet hij het op primetime horen! Moet je nu nog om komen! Chapeau!

Geen reacties toegestaan.