Tijdgeest

vlnr: Peter van Sabben, een mevrouw, Flip Feij en Boy Tomasoa, Lange Delft 1968

Regelmatig vraagt men mij wanneer ik bij de film kwam.
Welnu, mijn eerste grote serie was ZANZIBAR van de Vlaamse tv. Zij kon bij gastvrije buurvrouw ook te Scheldestad worden gevolgd. Ik heb mezelf indertijd slechts 1 keer terug gezien. Het betrof een gecomprimeerd verschijnen als jeugdig figurant in Koopmanshaven te Scheldestad. Acteur maakte zich uit de voeten en ik werd geacht namens de plaatselijke bevolking een kwartslag met de vluchteling mee te draaien. Gelaatsuitdrukking: zeer verbaasd. Het jaar ben ik even kwijt, maar vagelijk rinkelt: 1963 en zelfs aflevering 13. Wat sleept een mens toch mee in het onderbewuste.

 Mijn eerste documentaire was  DE  TIJDGEEST (1968) van JOHAN VAN DER KEUKEN. Die film is gewijd aan ongekende verschijnselen in vaderlandse samenleving, zoals demonstraties tegen imperialistische politiek der Verenigde Staten, dichter-performer JOHNNY VAN DOORN en avant-garde groep DRAGONFLY te Zeeuwse hoofdstad, waarvan de leden zich onalledaags dosten. Voor optredens werden hun gezichten door BERT QUITE beschilderd en hoewel nog niemand had gehoord van video’s die radiostars killen, voorvoelde Van der Keuken dat dit zelfs te landelijke hoofdstad opzien zou kunnen baren. Ook VPRO zou willen programmeren, dat zat wel snor met Hoeplamaker/dichter Hans Verhagen die als geestelijk vader van de progressievelingen de provincie in de Amsterdamse horeca al aan de man bracht, ruim voordat een Breda’s bureau Welkom in Zeeland had kunnen uitbroeden.

1 Reactie

  1. Joep

    Kijk dan ook even naar geschiedenis tv waar vanavond de vierde verloren gewaande aflevering van Hoepla te zien is (zie ook: http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/38786354/). Diezelfde Hans Verhagen is er uitgebreid in de bewonderen. De verloren gewaande opnames van Dragonfly blijven overigens gewoon verloren gewaand. Alle Hoepla’s verschijnen later dit jaar in het retrospectief van Wim T. Schippers op dvd, wellicht ook in de Fnac.

Geen reacties toegestaan.