Werk je bij een gesticht? Ga hier kijken en zoek de verschillen

Veel heb je niet nodig bij de incheckbalie

Geheugentest, bijvoorbeeld na langdurig alcoholgebruik

Ziek zijn. Wat zijn dat eigenlijk?
De mensheid is altijd op zoek geweest naar de oorzaken van ziekte. Hoofdpijn, depressie, alcoholisme. Hebben zij een geestelijke of lichamelijke oorsprong? Soms wordt de oorzaak ergens anders gezocht: boze geest, emotieloze opvoeding of liederlijk gedrag. Het tijdperk waarin men leeft bepaalt heel sterk hoe men naar ziektes kijkt. In een bepaalde cultuur is een ziekte trendy, in een andere is ze taboe. Hoe inspireert ziek zijn kunstenaars?

Op de tentoonstelling ZIEK vormen oude en hedendaagse kunst, affiches, etnische stukken, medische objecten een fascinerend parcours van hoe de mens met het spanningsveld tussen lichaam en geest omgaat. Theaterstukken en concerten die geïnspireerd zijn door ziekte worden gepresenteerd. Het omgaan met ziekte, vroeger en nu, bij ons en in andere culturen is het uitgangspunt voor een aanbod van lezingen en debatten.

Dit alles in Gent, dichterbij dus dan Rotterdam en van harte aanbevolen. Wij waren in bovenstaand gesticht, waar de tentoonstelling nog tot 27 april te bezoeken is. En in De Vooruit vervolgens glas gedronken, avondmaal genoten en twee uur in overvolle en muisstille zaal geluisterd naar leespanel met Annelies Rutten (journaliste en de Slimste Mens 2007), Karel de Gucht (minister van buitenlandse zaken), Anna Luyten (Knackjournaliste) en Jos Geysels (minister van Staat) met als moderator Fien Sabbe (journaliste De Morgen, presentatrice Gouden Uil). Zij allen gaven hun mening over De Dood Van Mijn Vader – Ruth McKernan, Pijn, Een Culturele Geschiedenis van Pijn – Amanda Kluveld en Datumloze Dagen – Jeroen Brouwers.

Foto: Charles Strijd - Gentblogt

De avond begon met een instrumentaal pianostukje van Raymond van het Groenewoud, waarna Fien Sabbe er zonder aarzeling in kwam: Ziezo, alst een mislukking wordt vanavond, dan hebben we dit in alle geval maar gehad. Eigenlijk kunnen ze me dan al tevreden naar zaal dragen.