Schuttingloosheid

Afgelopen nacht op de radio, klein gedeelte

Over de Schutting.
Het muziekprogramma op nationale radio dat niet aan bekrompenheid lijdt. Geheel in lijn met ondoorgrondelijkheid van omroepbestel wordt het uitgezonden als iedereen slaapt. Voor vakmanschap en toewijding lijkt alleen nog plaats in spelonken waar formats-driven Grote Gemene Deler het stempel Onbemiddelbaar heeft opgezet. Wanneer krijgt Hilversum zijn Dijsselbloem?

Ik was ertoe over gegaan overdag te blijven liggen om ’s nachts te kunnen luisteren. Maar gelukkig is VARA begonnen de  uitzendingen op internet te archiveren. Ook de playlists zijn beschikbaar. Nu kan ik ook overdag luisteren en is wachten nog slechts op beschikbaar komen van podcasts, zodat wij met ons pas verlengde rijbewijs niet meer aan huis gebonden zijn.

Presentator is good old  Hugo van Krieken, die niet hoeft te veinzen dat hij weet waar hij het over heeft. Soms geeft hij ruimte aan een luisteraar die zijn of haar muzikale hobby wil botvieren. Permanent maakt hij associaties met geschiedenis (Maceo Parker wordt vandaag 65, u hoorde hem net bij James Brown, hier is hij met Joe Zawinul) of het leven zelve. In principe zijn alle stijlen mogelijk, dat is deel van het geheim. Afgelopen nacht, toch geluisterd, was Live At Leeds Schuttingschijf. Vandaag is het op de kop af 38 jaar geleden, dat die plaat werd opgenomen. Het lijkt Wikipedia-info, maar Hugo weet precies dat op de originele LP My Generation 14’27” duurde en welke andere citaten Pete Townshend in deze versie voorbij liet komen. Als ik dat zo meemaak kan ik, in opperste schuttingloosheid, verder slapen. Om een paar uur later enigszins bijziend, maar uitgerust weer op te staan.