BWV244

Ich will den Kreuzstab gerne tragen

Drie keer op punt gestaan iets over Matthäus Passion.
Uitvoeringen in Aardenburg, Naarden, Amersfoort, Utrecht, Vlissingen en op Manhattan. Jarenlang via de AVRO-paplepel te Palmpasen, ooit eens via Omroep Zeeland (met oa. J. van Waes). Ik moet hem vier keer op cd bezitten, maar deze bevinden zich alle tijdelijk in Curverbox op zolder, wegens opruimproject. Twee weken geleden scoorde ik nog DVD met laatste versie van Ton Koopman, opgenomen in die Amersfoortse kerk die ooit zwangerde van huisvrouwenkoren en Mengelberg-tempi. Nog voordat het ging sneeuwen heb ik die drie keer afgespeeld. In Trouw en NRC Handelsblad verhalen gelezen van Boston Symphony Orchestra met Christianne Stotijn en Bernard Haitink, en me verbaasd over het gemak waarmee kranten elkaar en Haitink zonder vermelding van bron citeren. Daar had ik trouwens bij willen zijn en niet alleen vanwege het koor van James Taylor z’n nieuwe vrouw of vanwege het feit, dat het jongenskoor door meisjes werd gespeeld. Nu gauw m’n broer eens bellen, die is te Leipzig zelve wezn hören. Die stad was voor Bach wat Ganzestad voor Racoon was.