Beefervaring

Van de Scheldestad-delegatie in China:

Zoals je ongetwijfeld in het nieuws hebt gehoord is er een zware aardbeving geweest in de Chinese provincie Sichuan. Het episch centrum ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Nanjing, de stad waar wij verblijven (zie foto 1). Desondanks heb ik de beving zeer goed kunnen voelen. Ik zat op mijn hotelkamer (21ste verdieping; zie foto 2) te werken toen opeens de muur begon te bewegen. Ik dacht natuurlijk direct aan een plotseling toeslaande oude mannenkwaal (ben zondag 56 geworden) maar zette die gedachte uit mijn hoofd toen ademhaling, hartslag en denkvermogen in orde leken. Inmiddels duurde de bewegingen al enkele tientallen seconden. Toen ik naar buiten keek zag ik ons gebouw duidelijk bewegen ten opzichte van de nabijgelegen heuvels. Er stond geen wind dus de gedachtensprong naar een mogelijke aardbeving was snel gemaakt. Na ruim een minuut hield het op. 15 minuten later berichtte CNN (de website en niet de TV; zo moet het dus) al over de ramp en werd mijn aanname bevestigd. Karin zat enkele tientallen kilometers verderop in de universiteit (laagbouw) en heeft niets gemerkt. Verder is alles goed met ons. Karin is lekker bezig met haar Chinese studenten en collega’s en ik heb een week lang iedere dag ca. 5 uur door de stad gelopen op zoek naar attracties, monumenten en ander moois. Ik weet inmiddels beter de weg dan onze Chinese gidsen. Maar die weigeren dat te geloven en leiden ons steevast naar de verkeerde lokaties of bezienswaardigheden die dat bij nader inzien niet blijken te zijn. Maar goed, ieder mens heeft recht op een dagelijkse portie gezonde ontbering en aan het eind komt alles weer goed! Groeten en tot snel, Peter.

LEESTIP & FOTO’s: HIER