Hulpjournalistiek 2

De bijdragen van lezers, luisteraars en kijkers aan redacties van gevestigde media – meestal voor hun websites waarvoor overal onvoldoende geld wordt uitgetrokken – heten User Generated Content. Inhoud, geproduceerd door de gebruiker. Iedereen kan z’n foto’s en filmpjes kwijt en mag zijn kijk op alle zaken ter wereld geven. Zo behoeft er op een dijk tussen Vrouwenpolder en Veere maar een motorrijder te verongelukken met in de berichtgeving een flauwe suggestie van hoge snelheid of het regent bij Zeeuws Ongeluk commentaren van het tegendeel in combinatie met steunbetuigingen aan de nabestaanden. Het is allemaal emotie. Traditionele journalisten zien die burgerjournalistiek soms als bedreigend want, redeneren ze, wie kan controleren of de feiten kloppen? Alsof burger al die jaren niet in zelfde schuitje heeft gezeten.

Maar alles is betrekkelijk.
CNN wil ook hip doen en heeft rubriek iReport in het leven geroepen. Burgers kunnen daar hun video ei op kwijt en als het beelden van cycloon te Birma betreft met reeksen kinderlijkjes, dan pikt CNN ze graag in om ze wereldwijd te verspreiden. Dat kost niks en toch blijft het kijkglas vol.

Remco van Schellen is burger, maar ook journalist. Hij werkt bij Zeeuwse omroep (radio) en hij weet dus hoe je een verslag maakt. Hier zijn debuut als hulpjournalist van CNN:

Op verzoek van Amerikaanse nieuwszender heeft Remco iets over zichzelf verteld en dat is met oorspronkelijk filmpje verknipt. Het resultaat zien we hier vanaf 5’58”. Het laden kan even duren.

We zijn nog niet aan het eind. Remco heeft bij iReport ook bijdrage gemaakt over Nederlandse reacties op broddeltje van witharige volksvertegenwoordiger, klik op Remco hieronder. Op zich niet zo bijzonder, verklaart hij desgevraagd, maar duizenden keren geraadpleegd.