Nagel

Protestant kocht spijkers bij Jo Prins, rest bij De Gouden Nagel.
Naam krijgt nieuw leven op Stedelijk Museum, maar waarschijnlijk is er meer.

Voegt Ad Tramper van gemeentelijk archief desgevraagd toe:

Ik kan waarachtig grond ontdekken in deze naamgeving. In 1578 stonden op deze plaats twee panden. Het rechterpand geheten Den Gouden Nagel. Het linker: Arnemuyden. Niet dat ik iets heb tegen Arnemuiden, maar in zo’n geval zou ik ook kiezen voor Den Gouden Nagel. In 1578 was mr Jacob de Moor eigenaar van het pand. Een naam zoals de Gouden Nagel is niet bijzonder te noemen: in Arnemuiden en in Middelburg bestonden ook panden met deze naam. Waaraan het refereert? in elk geval niet aan een nagel aan je doodskist, of geen nagel hebben om aan je kont te kunnen krabben. In relatie met dit kapitale pand is de naam van de vroegst bekende eigenaar: ‘Moor’ meer van toepassing.