Hooftprijs

Geheel overeenkomstig Remco Campert’s verwachting, die van Piet Gerbrandy en geleidelijkerwijs van multitalent zelve, is aan Hans Verhagen (Scheldestad, 1939) PC Hooftprijs 2009 toegekend voor zijn ganse (letteren-) oeuvre.

Vervolgens gebeurt wat nieuwsconsument te Zeeuwse informatiemaatschappij verwacht: gemeentebestuur Scheldestad verrast laureaat met eerste gelukstelegram en brengt persbericht uit, want zo’n onderscheiding valt buiten bezwaar der gemeentekas en scoort stukken beter dan winkelstand, Bellamyplein en kerstverlichting samen. Harry van Waveren is sportieve tweede, want ambtenaar Letteren zat even stukken te lezen. Zeeuwse media putten zich uit in eerste reacties en bijzonderheden, omroep belt met taart en draaiende camera aan in Amsterdam, tabloid komt met rijke pagina 2/3 waarin Andreas Oosthoek vertelt over zijn ontmoetingen, vriendschappen en escapades met Verhagen, die immers met letters begon te goochelen op de redactie van Provinciale Zeeuwse Courant. Nooit gepubliceerde foto’s van Hans Vroeger en Hans Nu, een overzicht van zijn publicaties met sterrenstelsel van Redactie Boeken. TabloidRolf wordt vrijgesteld voor allesomvattend Verhagenportret met humane inserts van BritanniaWendy. Zelfs de webpoll wordt niet vergeten: Hans Verhagen heeft PC Hooftprijs gewonnen. Dichten kan hij voor geen meter, mijn dochter van negen sluit beter. Ja/Nee/Geen Mening.

Op internet is het natuurlijk allereerst gekakel van jewelste. Er zijn drie regeltjes headlines op websites opgenomen en reaguurders klagen over jury’s willekeur en prijsomvang (E 60.000) terwijl andere pensionados volgend jaar index aan zich voorbij zien gaan. Peter Huisman is zelfs te Schroeweg ontboden voor videootje van 58 seconden over geboortehuis en gedenktegel. Hannelore Meijaard spreekt over laatste Verhagen exposities te Scheldestad; John Caljouw, Bert Quite en Huib Pouwer over Verhagen’s betekenis voor de jongerencultuur tijdens de wederopbouw, het belang van Verhagen voor de Zeeuwse groep Dragonfly. Zoon Norman (tevens drums) over Verhagen als vader; Aarnout de Bruyne over Verhagen de Scheldestedeling in rijtje Eigenzinnigen; Rebecca van Wittene over Verhagen de interviewer ondervraagd, Wim de Bie over Verhagen de tv-maker (Hoepla, Gat van Nederland, Zorgvliedt) en ondervrager, stormloop in boekhandels op Eeuwige Vlam, Joep Bremmers over Verhagen en Vinkenoog 1-0 etc. etc.
Ook attent, dat Tabloid_TV Trap Naar Zee herhaalt, dat musea van Schelde- en Mortierestad om voorrang strijden over organisatie Verhagenpresentatie – De Manuscripten – in het voorjaar en dat reeds stekken zijn gestoken om de uitreiking in mei 2009 rechtstreeks op Zeeuwse buis te brengen. Het is niet op een zondag, dus dat zou moeten kunnen.

Na 250 jaar tabloid en 20 jaar omroep hoeft men niemand meer wat te vertellen, kortom. Alles loopt gewoon en de huiskamer wordt lekker geinformeerd.

1 Reactie

  1. sjef hermans

    Well there ain’t no money in poetry
    that’s what sets the poet free…

    Cold Dog Soup – Guy Clark

Geen reacties toegestaan.