Greta2

Rechters staan boven de partijen. Van m’n leven heb ik een paar keer met ze te maken gehad en altijd viel iets bijzonders op. Soms dacht ik: Jij weet niet wat in de wereld te koop is.  Bij Greta zou zo’n gedachte niet gauw in me opkomen. Omdat ze gestopt is met werken, was dat aanleiding op haar loopbaan terug te kijken en onder woorden te brengen wat voorkeuren en drijfveren waren. 

Greta: Strafrecht en civiel recht vind ik allebei aardig. Ik heb geen voorkeur. Civiel recht is inhoudelijk wellicht moeilijker en interessanter. Maar in het strafrecht wordt een ander appel op je gedaan. In het strafrecht zijn de mensen vaak lastiger. Je moet binnen een paar minuten door hebben op welke manier je de verdachte moet aanspreken. Goed kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. In die zin vind ik het strafrecht ingewikkelder. En het gaat daar soms om mensen die niet direct tot je kennissenkring behoren of ooit zullen behoren. Je bent niet tussen die mensen opgegroeid. En toch moet je met ze praten. En ze begrijpen. Ik kan me toch vrij goed verplaatsen in die mensen.