Greta4

Greta: Zelf denk ik nu dat ik eigenlijk een advocaat ben. De advocatuur vind ik een vak dat bij mij past. Meer dan de rechterlijke macht. Ben er ook niet zeker van dat ik het vak van rechter een leuker vak vind dan dat van advocaat. Als rechter bouw je geen dossier op. Je krijgt een pak papier voor je neus. Je bent niet met de zaak opgegroeid. Je wordt geconfronteerd met een fait accompli. Als advocaat moet je van een berg emoties of een pakket rotzooi zelf iets opbouwen. Het juridische probleem halen uit bijvoorbeeld eem stapel onbetaalde rekeningen. Dat vind ik de aardigheid. Je geeft zelf een advies. Je kunt je eigen client wat meer tot verstandige gedachten proberen te brengen. Je bent ergens naartoe aan het bewegen. En je kunt sturen.

Een goede advocaat bekijkt ook twee kanten van een zaak. Het is een vergissing te denken dat alleen een rechter dat doet. Je bespreekt ook met je client wat er fout is aan zijn zaak. Volgens mij moet iedere rechter minstens twee jaar advocaat zijn geweest. Als advocaat heb ik strategisch leren denken, als rechter komt dat goed van pas.

Je staat midden in de maatschappij als je bij de rechtbank werkt. Een van de zaken die me is bijgebleven is een alimentatiegeschil. Het was een enorm dik dossier. De man en de vrouw waren 15 jaar getrouwd geweest. En ze waren al 13 jaar aan het procederen. Tussen hen liepen talloze procedures. Ik weet nog alles van die zaak. Bijvoorbeeld dat de man gezagvoerder was bij de KLM en 6500 gulden per maand verdiende. Er was twintig minuten uitgetrokken voor de behandeling. Ik dacht: Het bestaat toch niet dat iemand denkt dat je zo’n conflict in twintig minuten kan oplossen. Ik was erg verbaasd dat de rechtbank bij de planning geen onderscheid maakte tussen de ene zaak en de andere. Dat was weer een groot verschil met de advocatuur.

De advocaten waren twee oudere heren. Met de vrouw schoof een zoon mee. Hij was ook de zoon van de man. Ik vroeg: Wie is dat? De vrouw antwoordde: Dit is mijn zoon, hij is mijn steun en toeverlaat. Ik zei: Niets daarvan. In deze procedure is slechts uw advocaat uw steun en toeverlaat. Ik zag de man ontspannen. Daarna heb ik partijen uitgelegd dat ik die dag te weinig tijd voor hen had. Maar dat ik de volgende dag twee uur voor hen kon vrijmaken. Die volgende dag heb ik alles geregeld. Binnen twee uur waren alle geschillen opgelost en alle procedures van tafel. Tot en met de procedure bij de Hoge Raad. Dat kwam gewoon door een menselijke aanpak. De twee advocaten hebben mij later een bedankbriefje geschreven. En ik vond het ook wel een aardige prestatie van mezelf.