Wederopbouw2

hny002_a

Toevallig.
Schrijft NRC Next, dat Maasstad bezig is aan Tweede Wederopbouw.
Dat het binnenstad ontbreekt aan samenhang.
Dat tweede stad van Nederland (584.000 inw.) zich na verwoesting van 14 mei 1940 heeft laten leiden door haast. Dat het aan coordinatie vanuit het stadhuis heeft ontbroken. Wethouder Karakus (PvdA): Rotterdam moet de bezoeker weer een behaaglijk gevoel geven, zodra die zich meldt in het stadshart. Stenen stapelen is geen kunst; het gaat nu om het creeeren van een aangenaam verblijfsklimaat, waar mensen bovendien graag willen wonen….

Dat vindt ook… … toparchitect Francine Houben, bekend van hoogste woontoren in Nederland, Montevideo op Wilhelminapier: Van alle steden in Nederland is er geen een die in het centrum nog zoveel ruimte tot zijn beschikking heeft als Rotterdam (…) Rotterdam kan ook op de begane grond nog ruimschoots uit de voeten. Bij die constatering past meteen ook een kanttekening, waarschuwt Houben. Bouw niet alles vol, want ruimte betekent bewegingsvrijheid en dat is ook weer de kracht van Rotterdam (…). Met andere woorden: het stadsbestuur moet niet doorslaan in de verdichtingsopgave waar Karakus met enige regelmaat over rept.

Nou ja, er staat nog aanzienlijk meer in dat artikel. Bijvoorbeeld, dat zij in klankbordgroep zit, die de wethouder elke zes weken van kritisch commentaar op bouwprojecten voorziet en daar zit ook Adriaan Geuze in, die ik een poosje geleden heel zinnig over Zeeland hoorde spreken via radio. Maas- & Scheldestad hebben veel gemeen, maar er zijn ook veel verschillen. Rotterdam streeft naar een 24-uurs economie in de binnenstad en hoopt kapitaalkrachtige hoogopgeleiden te verleiden zich te vestigen in het nu “lege” centrum, dat amper 30.000 inwoners telt. MAAR DE KREDIETCRISIS ZOU DE GROOTSTEDELIJKE AMBITIES VAN ROTTERDAM WELEENS KUNNEN FRUSTREREN, VREZEN BETROKKENEN. ENKELE GROTE BOUWPROJECTEN ZULLEN SOWIESO VERTRAGING OPLOPEN. En Aboutaleb – Obama van Maasstad – vroeg zich na een rondleiding langs bouwputten af: Bouwen om hoogopgeleiden vast te houden, hoe zinvol is die gedachte…

1 Reactie

  1. Henk

    Waarmede wij begrijpen dat de “wethouder not yet elected” zich inmiddels aan het inlezen is. We moeten opschieten Flip, straks is het daar
    in het Rotterdamse nog knusser dan hiero in Vlissingen: klein cafeetje aan de grote wereldhaven.

Geen reacties toegestaan.