Hobbyisme

zappa001_a1

Middelburg heeft verkeerde adviseur.

Het is gewezen stadsarchivaris, Hekking Sijnke.

Zappafan, hij weet er alles van en kan er gezellig over praten. Blijkens tabloid heeft hij dagelijks bestuur van Zeeuwse hoofdstad evenwel zover gekregen, dat het instemt met zijn voorstel een plein in de nieuw te bouwen wijk Poproute Frank Zappaplein te dopen. Wat is daar verkeerd aan? De muziek van  Frank Zappa als popmuziek betitelen is een onverdedigbare versimpeling. Zappa heeft met goeddeels experimentele en geimproviseerde muziek – hij wilde zelf nooit van jazz spreken, nochtans waren vrijwel al zijn begeleiders en co-solisten jazz-musici – eerder anti-pop gemaakt en pastiche op populaire cultuur. Hoofdstedelijk college van burgemeester en wethouders doet er dus wijs aan een tweede opinie aan te boren voordat Zeeuwse hoofdstad zich te kakken zet bij bezoekers die weten hoe het echt zit en die hobbyisme zo doorprikken.

Trouwens: Bluesroute, Poproute. Voor Middelburgse wijken.

Wat een gemiste kansen om namen te vinden die met het Zeeuwse erfgoed te maken hebben. Muddy Waters, Billie Holiday en ook Frank Zappa redden zichzelf wel in Obamaland. Als Hekking meer  historicus was dan Zappahobbyist ging hij bij Ad van ’t Veer of Gerrit Schoenmakers na hoe meerderheid Middelburgs stadsbestuur in recent verleden geimproviseerde muziek stad faciliteerde. Dan liet hij het uit zijn hoofd iemand voor vernoeming voor te stellen die verder keek dan 1 recht 1 averecht.

12 Reacties

  1. Rillart

    Nee hoor, alle genres kennen hun echte muziek. Dat weet iedereen. Een straatnaam die iets zegt over de plek is een echte straatnaam. Hoge Laan, Herengracht, Houtkade. De Billie Holidaystraat is een onzinnige straat.

Geen reacties toegestaan.