Stadsveger

jokko_luwema001_a

Jokko Luwema
maart 1981

4 Reacties

 1. Joep

  Ik zat in die jaren als Paauwenburgs jongetje ‘in de stad’ op de Ichtusschool en leerde daar Vlissingse stadsmanieren- en maniertjes kennen. Zo herinner ik mij ook de schimpnaam ‘Jokko’, waarmee een niet bijster begaafd persoon werd geduid en voornamelijk in de Schoolstraat en directe omgeving werd gebezigd. Wie belt het Meertens Instituut?…

 2. admin (Auteur bericht)

  Wij zeiden altijd, dat hij de enige was die wij kenden, die nooit mayonaise hoefde bij te bestellen. Moet ook nog eens nagaan waar die uitdrukking precies vandaan kwam…

 3. Gerard

  Over Jokko gingen de vreemdste verhalen. Vorig jaar heb ik wat research gedaan naar deze man. Dat komt ooit nog weleens op papier of op mijn weblog. Maar in ieder geval kan ik alvastonthullen dat Jokko’s bulten niets te maken had met een oorlogsverleden in Duitsland (zoals het verhaal ging), maar alles met de naam van zijn ziekte, de ziekte van Von Recklinghausen.

 4. Gosse

  In augustus 2004 werd al ergens (http://zeeuwsebabbelaar.web-log.nl/zeeuwsebabbelaar/2004/08/tattooage.html) melding van Jokko gemaakt:
  “Ik dacht in eerste instantie, dat je een foto uit de Zeeuwse Beeldbank had opgediept van Jokko (echte naam Luwema), die als straatveger voor de gemeente werkte en die door een ziekte hele bossen gezwellen in zijn gezicht had, zodat hij net op een wandelende druiventros leek. Maar dit is een foto van iemand met een onverzadigbare hang naar gezichtsverfraaiing (?)”

Geen reacties toegestaan.