Velib’tastisch

fiets004_a

Zag op nagekomen bedfoto van John & Yoko te Amsterdam Hilton weer een der eerste witte fietsen. Een fantastisch idee, dat 40 jaar na dato te Lichtstad werkt. Op allerlei plaatsen in centrum staan rijen fietsen klaar, die voor bepaalde periode kunnen worden gehuurd. Geldelijke afhandeling geschiedt elektronisch en betaalpas of kredietkaart blijven wonderen doen, crisis of niet.  Na gebruik worden ze teruggezet, anders geeft burgemeester de 150 euro virtuele borg niet terug. Franse hoofdstad heeft aan transportmiddelen geen gebrek, maar voor een paar euro’s die reusachtige stad doorcrossen per rijwiel vond ik enerverende ontdekking. Een voorbeeld ook van hebben nagedacht over behoeften van gasten in combinatie met bevordering beleidsdoelstellingen. Stadsbestuur wil namelijk meer tevreden toeristen & minder opstoppingen en uitlaatgassen. Aan de detaillering moet nog worden gewerkt, maar dat geeft niet, zo’n stad is nooit klaar. Zag veel lachende gezichten in het verkeer. Meer dan te Spuistraat in laatste vijf jaar. 

fiets005_a

fiets003_a

Vélib’ is afkorting van Vélo Libre en Vélo Liberté – Vrij fietsen en fietsvrijheid.

3 Reacties

 1. Joep

  Ik zag enkele weken geleden de laatste twee witte fietsen te Hoofdstad tegen het Lieverdje geparkeerd staan. Waarschijnlijk bedoeld voor de ten-hemel-fietsing van de geestelijk vader…

 2. JM van Elk

  Iets soortgelijks zie ik in Berlijn ook; overal liggen gemolesteerde, gesloopte en voor wrak achtergelaten exemplaren. Het vandalisme wordt op deze fietsen in alle hevigheid losgelaten… Geen idee hoe dat daar met de borg zit.

  1. admin (Auteur bericht)

   @ JM van Elk: Je moet je rijwiel goed controleren voor je van wal steekt. Wij maakten mee: zwabberzadel, zwabberwiel, zwabberband. Even een rondje en na drie keer zwabberen weet je het. De fiets kan dan terug, het zadel laag en omgedraaid ter waarschuwing aan reparatieploeg/fietscollega en men neme een andere. Wij zagen ook, dat zeer ervaren fietsdokters zo’n heel parkje naliepen. Voor het eerst van mijn leven ook getuige geweest van binnenbandvervanging met fiets gewoon, staande op de grond. Er wordt wat ruwer met het materiaal omgegaan, dat klopt. In een hotel laten veel mensen de kraan ook lopen tijdens het tanden poetsen, omdat ze het water niet zelf hoeven te betalen. Denken ze.

Geen reacties toegestaan.