Grootscheeps

betje000_a

Achter deze romaanse ramen bouwde Scheldestad ooit eigen reuzen & reuzinnen. Hele gemeenschap at er boterhammen van. Woonwijken werden speciaal aangelegd. Decennia lang werden werkers van elders gehaald. Op boulevard stonden tenminste twee fatsoenlijke hotels, waar bezoekers werden ondergebracht en jubilarissen gehuldigd. Er waren uitvoeringen in Scheldekwartier & Concertgebouw. Veerdiensten op Engeland en Breskens. Nu is veel weggetrokken. Uitheems bestuur is enige die nog gelooft in groei, dogen sluit voor schrijnende leegstand en snoeft over 1900 nieuw te bouwen woningen daar waar de fabriek eens stond. En geeft en passant Brabantse ambulante handel weer vergunning waterkant met Pasen aan zicht te onttrekken met ordinairste kramen.

4 Reacties

 1. henk postma

  Tsja, via de achteruitgang binnenkomen… Misschien kunnen we er eens wat aan gaan doen… In ons kleine cafeetje bij de grooote wereldhaven is ’t leuk mopperen. Daar doe ikzelve als ’t zo uitkomt ook graag aan mee. Maar als we ’t vreemdelingenlegioen met pek en veren ’t stadje uit willen jagen, dan zal er toch een oproerkraaier moeten verschijnen die ’t gedweeë Vlissings volkje rechtstreeks naar verlossing leidt… En wat die grootscheepse vooruitgang betreft, waren het destijds niet Vlissings zonen zelve die aan de roeren draaiden… Hoe zei wijlen CdK dat ook alweer: ,,Alles wat niet meer bruikbaar is, dat donderen wij vlissingers weg.” Waarna ’t badwater grote gaten begon weg te spoelen, welke kiene vastgoedontwikkelaren soms snel, soms tergend langzaam mochten dichtschlemmeren met baksteen en beton.

 2. Ton

  Achter deze ramen heb ik ooit de te waterlating van zo’n reus gezien. Het was in de jaren50 en ik was met familie hier op vakantie.
  Bij een van de ontwerpers van het Scheldeplein heb ik ooit geopperd de muur te laten staan, openbreken, winkels en plein er achter en historie en nieuwe tijd zo combineren tot iets moois. Was niet mogelijk, was niet mooi en zou geen uitstraling hebben. Weemoed roept deze foto nu op, gemiste kansen en inderdaad: we hebben niets geleerd.

 3. wim hofman

  Volgens mij zie ik daar ergens ook nog de bus waarmee je in een kwartier in het centrum van Middelburg kon komen…

 4. Mirre

  Deze stukjes doen mij denken aan een rondgang door een kledingzaak met mijn toen nog puber zoon. Hij liep alles te benoemen wat hij niet mooi vond of zelfs afschuwelijk. Hij werd er zelfs boos van. :’Je denkt toch niet dat ik met een bont randje aan mijn jas ga lopen, hoe verzinnen ze het?”
  Na verloop van tijd was ik dat zo beu dat ik hem heb verboden al die dingen te noemen, en heb hem gezegd:”Goed, er is dus veel dat niet goed of mooi is, dat mag je vinden. Maar als je hier bent om iets te bereiken is het misschien zinvol om te gaan kijken naar de dingen die je wel mooi vindt.’

Geen reacties toegestaan.