Rugduwtje

metfleur001_a

http://www.metfleur.nl

Hier is dochter Fleur, 1000 dingendoekje van Villa Europa, theatervoorstelling van De Warme Winkel. Het onderwerp is Stefan Zweig, Oostenrijks schrijver (Wenen 1881-Petropolis 1942). In 2009 trekken teveel andere dingen aandacht om je zonder rugduwtje alsnog in zijn literaire betekenis, wonderbaarlijk leven & curieuze dood te verdiepen. De Wereld Van Gisteren. Toch is Zweig ook nu nog de moeite waard en overtuigen Mara van Vlijmen & Vincent Rietveld (regie: Jos Thie) de toeschouwer daarvan met  een mengeling van inlevingsvermogen & presentatietalent & verrassingen. Ik blijk toneel pas te waarderen als ik woordkunst hoor, acteurs zie die begrijpen wat ze zeggen, relativering van gewichtigdoenerij en als er effecten zijn die ik zelf niet zo gauw zou kunnen verzinnen. Minister Plasterk, die net als wij ook zo gecharmeerd was van de vorige productie – over Rainer Maria Rilke – mag Villa Europa ook weer aan zijn lijstje toevoegen. Erheen!
Intussen leggen wij een stapeltje Zweig aan, dat dan komt te liggen naast nog onuitgepakte catalogus van die Parijse jazztentoonstelling en nog onafgespeelde dvd van New Cool Collective m/ Jules Deelder.

Gezien in De Balie, Amsterdam
zaterdag 4 april 2009

1 Reactie

  1. Rillart

    Welke Grote Duitse schrijver wordt in Nederland nog wel gelezen? In Duitsland is Stefan Zweig een soort halfgod, artistiek en moreel. In een van zijn films moest Rainer Werner Faszbinder Zweig dan ook opvoeren als een dillentantistische kwezel die van de wereld niets begreep.

Geen reacties toegestaan.