Primakaisiepo

kaisiepo001_a
kaisiepo002_a

Honderden belangstellenden hebben zaterdag aan de Westerscheldeoever afscheid genomen van KRI Frans Kaisiepo, het vierde en voorlopig laatste korvet dat  Damen Schelde Naval Shipbuilding te Scheldestad heeft gebouwd voor de Indonesische marine. De order kwam drie jaar geleden binnen in een uiterst kritische politieke sfeer en het kabinet heeft de Tweede Kamer gedetailleerd moeten verzekeren, dat de schepen uitsluitend zullen worden ingezet voor patrouilles en ter afschrikking van piraterij in de Indonesische wateren. SP en Groen Links stemden tegen. Bij de voltooiing van het project – waarin ook een opleidingsprogramma voor de bemanningen – kon alleen maar geconstateerd worden dat alle koudwatervrees verdwenen was. Bij de sluizen riepen van heinde en verre toegestroomde landgenoten de bemanning nog laatste boodschappen toe. Sommigen wapperden met de nationale tweekleur en hadden spijt, dat ze niet hadden aangemonsterd. Scheldestad zal ze missen, de rondfietsende en winkelende (!) marinemensen, die hun ogen uitkeken. Ook de plaatselijke Chinees die menigmaal voor een paar honderd gasten nassi mocht bakken zal de korvettentijd niet snel vergeten, evenmin als de  verschillende configuraties van Ons Genoegen, zij hebben verschillende keren plechtigheden muzikaal opgeluisterd. Ook de Indonesiers waren van dankbaarheid vervuld. Het korvet kwam drie keer langs de boulevard en daar was duidelijk uit alle kelen een herhaald DANKUWEL te horen, nadat via de luidsprekers aan boord daarvoor een commando klonk.  Het stond vast in geen enkel draaiboek, maar het in Nederland bouwen van schepen voor de export is een positieve bijdrage aan de verstandhouding tussen naties.
De volgende schepen zijn fregatten. Voor Marocco. Ik bedoel maar.