Zijkanten 1

zijkanten001_a

 

1 Reactie

  1. wim hofman

    In Vlissingen lijken veel zijkanten op achterkanten en bovenkanten op onderkanten zodat je op den duur denkt dat er geen voorkanten meer bestaan. Er is een tijd geweest dat zeker gebouwen die ertoe deden duidelijk een voorzijde hadden met een duidelijke voordeur, zodat je wist waar je moest zijn om naar binnen te komen. Banken werden zo gebouwd, kerken, stations gemeentehuizen, het postkantoor. Ze gingen uit van burgerlijke deftigheid en autoriteit. Doordat je deze houding wel mag hebben, maar niet meer mag laten zien, hebben allerlei gebouwen een onduidelijk aanzien gekregen, soms min of meer vanzelf, want niet altijd is er diep nagedacht. Architecten hoeven ook steeds minder te denken, ze hebben hun computer en hun catalogus met onderdelen die ze kunnen bestellen en daarmee hun gebouwen kunnen laten assembleren. Echt veel zelf ontwerpen is er zelden meer bij. Vlissingen heeft daarbij nog extra veel problemen. Ooit was het een kleine, haast onneembare vesting. Men heeft deze kost wat kost willen openbreken en vernietigen. Nu heeft men door het bouwen van torens het aanzien van het stadje geheel verdonkeremaand: het is alsof men zich voor Vlissingen schaamde en dus bouwde men steeds meer aan een reusachtige wand. De bewoners van de stad mogen vanuit de schaduw tegen achterkanten aankijken.

Geen reacties toegestaan.