Verheven

In het donkerste zaaltje van ‘s-Graverhagen, dat net zo goed te Dedemsvaart of Oss had kunnen staan, is Hansverhagen (Scheldestad 1939) in P.C. Hooftstand verheven. De beroemdste nog levende Nederlandse documentairemaker Hans Keller was een der sprekers. Voor ademloos publiek toonde hij drie royale fragmenten uit Trap naar Zee, over de ophoging der boulevards te Scheldestad Anno Domini  1975 & teloorgang der Leeuwentrap. Verhagen maakte de film (47 minuten) indertijd voor het tv-programma Zorgvliedt. Keller merkte op, dat Hans & hij er – 34 jaar terug – voor de eerste keer naar keken en dat ze zo’n persoonlijk document eigenlijk nog nooit hadden gezien. Volgens Keller geldt de oeuvreprijs voor de gedichten daarom in gelijke mate voor Verhagen’s vernieuwende televisiewerk en heeft de ondertitel van de documentaire – Verslag Van Een Verdwijning – net zo goed & volledig betrekking op Verhagens poëzie.

De aanwezigen, onder wie Wim de Bie, Jan Mulder, Emile Fallaux, Bart Chabot, Freek de Jonge, Jan Haasbroek en Anke Tanihatu tekenden hiertegen geen bezwaar aan. De enkeling die ons bezorgd kwam vragen of het slopen te Scheldestad intussen tot stilstand is gebracht konden wij helaas niet volledig geruststellen, al kon het tot troost strekken, dat de trap nog bestaat en dat de leeuwen recentelijk met Tabloidwendy naar badhuis te Bonedijkestraat zijn geweest & er weer pico bijstaan.

Zie tevens: Anti-feestvarken.

1 Reactie

  1. Bloothooi

    Zie op bloothooi.blogspot.com een andere zienswijze over de verheven dichter. Zoals Scheldestad teloorgaat en bewegende beelden als particuliere zienswijzen verdwijnen.
    Het poëtisch gespuis slempt ondertussen door.
    Voorwaar, aan de haal met het verhaal dat voor een ieder anders is.

Geen reacties toegestaan.