Melkwoud

melkwoud001_a

Hier lagen vroeger allemaal weilanden.
Tot de komst van de erven Joop van den Ende.
Die brachten een pet centen mee en toen stond dit theater er binnen een paar uur.
Je snapt niet, waarom het allemaal zo lang heeft moeten duren.
Jarenlang staat die put in de stad nou al vol water omdat we erin zijn geslaagd de discussie te verleggen naar wel of niet auto’s parkeren op de plek waar vroeger MuniMindi lag, of hoe heette dat ook alweer?
Jarenlang hebben we voorstellingen verzorgd in de open lucht. Stel je voor! Het echte seizoen achter de rug, toeristen naar huis en hup, kunstmatige pretverlenging met een cultureel sausje.

Elk jaar was er een hoop geld voor, we hadden een artistiek leider uit Vlaanderen die elk jaar nieuwe lokaties verzon zonder vangnetten voor golfballen en zelfs Zeeuwen leken opeens hun eigen provincie te ontdekken. Gek, joh! Was het dan altijd mooi weer? Welnee, maar het was zo ongebruikelijk dat Vlaamse acteurs en muzikanten hier kunsten kwamen vertonen en het waren zulke aardige mensen, dat niemand iets ontregelends durfde opmerken.  Ik herinner me, dat we te Schelphoek een paar zeecontainers op hun kant lieten zetten waaronder een Antwerpse Ko van Dijk Under Milk Wood in vertaling van de net overleden Hugo Claus voorbulderde, terwijl hij met stokken op potten en pannen sloeg. Iedereen zat te vernikkelen en leefde pas op toen een witte rat langs de Oosterscheldeoever een heenkomen zocht, maar we konden wel over de A 58 jumpen met andere kunstwerken, als je begrijpt wat ik bedoel. Een keertje zijn we met een lokatievoorstelling naar binnen gegaan, ik geloof dat ik toen voor het eerst hoorde vragen: waarom staan de Zeeuwse theaters leeg tijdens Zeeland Nazomer Festival?

Gesprek ter hoogte van Nieuwdorp, over ca. 25 jaar.
(Zeeuws Vlaanderen teruggegeven aan het water en overal terminals & containerschepen)