Kosmopoliet

SOCIALE milieus001_a

Doordat ik aspiratie aan de dag heb gelegd iets te betekenen in het nieuwe stadsbestuur, kom ik niet alleen in aanraking met manieren waarop politieke groeperingen over een betere wereld nadenken, maar ook hoe zij naar u, de (potentiële) kiezer, kijken.  Er bestaan veel manieren om mensen onder te verdelen en daarmee zijn zoals bekend al heel wat fouten gemaakt, ik herinner nu slechts even aan de Tweede Wereldoorlog. Na die oorlog hebben ze er dus maar een soort wetenschap van gemaakt. Volgens die wetenschap kunnen alle inwoners van ons land worden ondergebracht in acht sociale milieus, die een roepnaam hebben waaraan niemand zich hoeft te storen: de traditionele burgerij, de gemaksgeoriënteerden, de moderne burgerij, de nieuwe conservatieven, de kosmopolieten, de opwaarts mobielen, de postmaterialisten en de postmoderne hedonisten. Voor mijn politieke activiteiten ben ik op zoek gegaan naar de verdeling in mijn geliefde Scheldestad. Tegenwoordig kan je laten uitzoeken hoe de verdeling per wijk in elkaar zit en vervolgens kan je eindeloos met je partijgenoten redekavelen over hoe je gebruik kunt maken van die informatie. Dat komt allemaal nog, misschien.

Om te beginnen heb ik hier maar eens bestudeerd hoe je Postmaterialisten en Opwaarts Mobielen uit elkaar houdt, als je bij Primera of Subway in de rij staat.  Vanzelfsprekend ben ik hier even nagegaan waar ik zelf bijhoor. Pas op: het is leerzaam. Wat bent u?

15 Reacties

 1. helge

  joehoe, hier nóg een postmoderne hedonist. Flip, bij jouw lievelingswinkel Action kun je ALLE profielen verzamelen 🙂

 2. admin (Auteur bericht)

  @ Bert: We hoeven je straks toch niet te zoeken om je te wijzen op je democratische plichten?

 3. Bert

  Maar ik behoud mij wel het recht voor om weliswaar gisteren een postmoderne hedonist geweest te zijn, en met hetzelfde élan morgen een opwaarts mobiele, of erger….

 4. admin (Auteur bericht)
 5. Perspectie

  Ik denk dat het fout gaat op het moment dat electoraat vooraf in groepen getypeerd gaat worden. Ik heb het idee dat met name de politiek veel stabieler was toen die nog louter haar eigen idealen vertegenwoordigde, en je ziet nu nog steeds dat de clubs die dat consequent en vanuit hun hart (of portemonnee) doen het beste uit de verf komen. Je bent overtuigd en compromisloos christen (CU), kapitalist (VVD) of racist (PVV), daar weet je wat je aan hebt. Ga je de boel omdraaien en ga je vinden wat je uit de analyse van je electoraat concludeert, dan kom je op een onduidelijke middelmaat terecht, waar de huidige bijvoorbeeld PvdA aan teloor lijkt te gaan. Maak duidelijk waar je zelf voor staat, groepeer je met gelijkgestemden en wacht af of er mensen zijn die op je gaan stemmen, lijkt mij de enige juiste procedure voor een Partij. Stemmen er onvoldoende, schik je dan in je subcultuur of promoot je beter.
  Men moet er voor waken om bevolkingstyperingen -zelfs al zouden ze kloppen- te gaan hanteren voor beleid, dat wordt niks.

  Een gemaksgeoriënteerde postmoderne hedonist, vermoed ik.

Geen reacties toegestaan.