Westkapellekanon

15-inch002_a

15-inch001_a

Menno Steketee schreef over de Slag om de Schelde (nov 1944) in NRC.
Vooral over de ooggetuigenverslagen van de luchtaanvallen op Walcherse dijken waarmee de geallieerden de Duitsers uit hun stellingen wilden spoelen, digitaal verzameld in het Polderhuis te Westkapelle. Getuigenissen van geallieerden, burgers en Duitsers. Het zeer complete project heet Memories To Share en het Britse Imperial War Museum in Londen was er zelfs jaloers op. Verrek, dacht ik, daar ben ik ook geweest in de zomer van 2008 en heb daar een foto gemaakt van een kanon, afkomstig van HMS Roberts, die niet alleen aan de invasie van Normandie op D-Day meedeed, maar ook aan de aanval op Westkapelle, 65 jaar geleden.  Ik zoeken en jawel hoor, 1 dag te laat slechts.
Eh,…was je daar ook bij, Wim?

1 Reactie

  1. wim hofman

    Nee, Flip in het najaar van 1944 was ik niet in Westkapelle. Mijn moeder had eigenlijk moeten evacueren naar Nisse, zond er zelfs een kist met kleding heen, maar ze besloot verder weg te gaan, naar haar geboortestreek. Een huis vinden was niet gemakkelijk (ze had twee kinderen, mijn vader was naar Wilhelmshaven getransporteerd), maar ze vond iets in Valkenswaard, wel een slecht gekozen plek, want de geallieerden die naar Arnhem en verder wilden nou net precies door dat dorp richting Eindhoven trekken. Dat betekende beschietingen- net haar huis kapot en bommen.
    Toen we later naar Vlssingen gingen (toen mijn vader terug was) was de stad al bevrijd en kapot, er was nog wel wat water en veel modder. In Westkapelle kwam ik pas veel later, bij Jo Gabriëlse en zijn vrouw. Jo werkte, zoals meer Westkapellenaars ook op de Schelde. De familie Gabriëlse was blij dat ze de ellende in Westkapelle overleefd had. Ze vertelden over het water en de molen die instortte, maar ik verstond de helft niet van hun Westkappels.

Geen reacties toegestaan.