Herderkes

We leven in een vrij land.
Maar in plaats van daarvoor dankbaar de knuistjes dicht te knijpen en stilletjes in de genietstand te schieten denken velen, dat daarover zo vaak en veel mogelijk lawaai moet worden gemaakt. Buiten de recessen om in Haagse & Rotterdamse politiek bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook gewoon op straat. 
Zo verbaas ik me erover hoe de entertainmentindustrie zich jaarlijks gretiger ontfermt over de vrije dagen rondom kerst en nieuwjaar. Als ik op voormalig Scheldeterrein die troosteloze circustent zie staan moet ik bijna huilen. Als ik op Markt te Middelburg kom of langs Bellamypark loop en daar vrijwel desolate schaatsbanen zie waar rumoerige ijsmachines strijd leveren met de treurige kersthit van Slade, dan noteer ik meer aanwijzingen voor het eind der tijden dan waarbij ik me in de crisis comfortabel voel.
Om al deze redenen vluchten wij graag een dagje naar Vlaanderen, bijvoorbeeld naar Gent. Aan de ene kant van het Belfort (afbeelding 3) staat daar weliswaar ook zo’n ijsbaan met afgeleefde kersthits, maar de andere kant maakt dat helemaal goed: een knusse kerstmarkt met open vuren om dankbaar de knuistjes aan te warmen en temidden van kaneelgeuren kramen met kerstbenodigdheden zoals kerstijsmutsen, kerstkaarten, kerstoorbellen, kerstwanten, kerstdassen, kerstlikeurtjes en warme kerstchocolademelk in de smaken: donker, licht en wit. Maar ons mooiste kerstcadeautje hebben wij al binnen: een meerstemmig kinderkoor met meneer kapelaan als dirigent, zijn huishoudster op keyboard en dan gewoon: Stille Nacht, heilige nacht en dat liedeken over de herderkes. Alle vaders, moeders, opa’s en oma’s fier toekijkend.

4 Reacties

 1. willy

  Willy
  24 december

  Gent is een van de meest volkse steden van Vlaanderen, of godsdienst daar iets mee te maken heeft betwijfel ik. Maar Wim weet daar zeker meer van dan ik. Hoewel ik ook met de gedachte heb gespeeld het seminarie te bezoeken, maar mijn ouders leek dat niet zo’n goed idee. Maar gezelligheid overigens een woord dat men in Vlaanderen haat is er gewoon beschaafder dan in Nederland.

 2. Ton

  ‘…vluchten wij graag een dagje naar Vlaanderen… ‘. Rijd dan niet voorbij de protestantse kerk van St. Maria-Horebeke in de Vlaamse Ardennen. In 1564 is deze geloofsgemeenschap opgericht die protesteerde tegen de misbruiken van de kerk van haar dagen. Mede dankzij de geestelijke zorg van voorgangers uit Walcheren heeft deze gemeenschap in het verborgene, in eenvoudige boerenhoeves en schuren, kunnen kerken. Maar de gang uit Zeeland is gestokt. De predikantsfunctie is al enige tijd vacant. Het kerkmotto zal jou wel aanspreken, Flip:”Vrees niet. Gy klein kuddeke!” Daar zingen de katholieke herdertjes graag mooi en luid voor.

 3. Miranda

  Net zoleuk als Londen en ook zo makkelijk aan te reizen 😉

 4. wim hofman

  Vlaanderen heeft een andere cultuur als Nederland.
  De Katholieke leer heeft er nog steeds ook via overheidsbemoeienis en het belastingstelsel veel invloed. Daarom zijn er daar meer pastoors en onderpastoors (men spreekt er niet van kapelaan). Men is er voor vrije scholen en veel kinderen volgen de humaniora dat ooit door de Jezuïeten gepromoot is. De godsdienst maakte het volk goedmoedig, soms niet nauwlettend, soms hoffelijk, of onderdanig,enz.
  Daarnaast heb je, ook in Vlaanderen een sterk linkse en emancipatoire beweging (gehad), maar daar merk je rond Kerstmis niet veel van. Bij dat feest wordt er de nadruk gelegd op het vreedzame (samen zingen) en zoete (chocolademelk) en de illusie dat we voor eeuwig gered zijn (rondschaatsen).

Geen reacties toegestaan.