Radiojubileum


Feest @ Omroep Zeeland.

Precies 20 jaar geleden ging het eerste officiële radioprogramma de Zeeuwse ether in. ’s Nachts, 1 januari 1990 om 00.00 uur, het moment waarop de zendmachtiging rechtskracht kreeg, temidden van vuurwerkgeknal in de Kanaalstraat te Oost-Souburg. Het eerste programma – van twee uur – werd geopend met de stem van Hedy d’Ancona, minister van Mediabeleid en gepresenteerd door Bob Lagaaij, oud-PZC-journalist, die als volleerd reporter de uitgeschreven tekst in de buitenlucht begon te lezen alvorens losjes het radiogebouw binnen te wandelen voor voortzetting van het nachtelijke programma. Binnen hing de geur van verf & oliebollen, was een handvol medewerkers in de weer, liepen bestuursleden en genodigden rond en ook speelde een vioolensemble der Zeeuwse Muziekschool onder leiding van Rien Hillebrand. De meesten van de eerste tien medewerkers waren pas 1 december 1989 in functie gekomen. Slechts enkelen konden bogen op radio-ervaring en de tijd voorafgaand aan nieuwjaarsdag was gebruikt voor de cursus Radiojournalistiek in Minder dan Drie Weken. Die eerste radio uitzending heb ik nooit meer helemaal teruggeluisterd, maar mijn vermoeden is, dat we hebben gepoogd de luisteraar een indruk te geven van het verloop van de jaarwisseling in de provincie. Het zal in alle opzichten uiterst bescheiden & summier geweest zijn, minder dan dit, maar het begin was er. Met de komst van Omroep Zeeland had ook de laatste provincie van Nederland haar eigen publieke regionale omroep. Ik vermoed, dat Lagaaij de meeste vlieguren op de Zeeuwse radio op zijn naam had staan, toen hij nog niet zo lang geleden afscheid nam van zijn collega’s. Maar er zijn ontzettend veel meer namen en gebeurtenissen aan de omroep verbonden. Na die openingsnacht volgden nog ettelijke uitzendingen, waaraan velen in ons gewest nog herinneringen zullen bewaren.

Ik knijp m’n ogen dicht en door m’n wimpers ontwaar ik titels en doemen herinneringen op: De Schoone Waardin, Het Kanaal door Zeeland, Op Deltahoogte, Uit in Zeeland, Piet Smeerpoets, Sportmeneer, Veelstromenland, Fort Zeelandia, Van Stad en Lande, Oogappels & Muilperen, De Kerk In het Midden, Die’s Nog Van Voor d’n Oorlog, Schoonoord, het is Zondagmorgen; Bomen met de Boswachter, Wachten Op Kuijpers & Maas, ’n Uurtje Bert, Zeeuwse Kringen, Zeeuwse Lucht, Wachtpost 64, Een Vak Apart, Gezond & Wel, Praots Voe Twee, Met Aly de Boer Op, Eutebeute, Dag Week! Ik geloof warempel, dat ik ze mis: radioprogramma’s met een titel, een redactie en een regisseur, toegewijde programatechniek, interessante gasten in de studio, een verslaggever in het veld en een bedoeling…

De grootste held van Omroep Zeeland was en is Henk Koch. Hij heeft als directeur van de Zeeuwse Culturele Raad in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw veel tegenwind getrotseerd om Omroep Zeeland geboren te krijgen. Dankzij een nimmer versagende rechte rug komen hem alle credits toe van de totstandkoming van het publieke radiostation in onze onovertroffen provincie, die voor 1990 qua media nog helemaal dichtgeplakt zat met krantenpapier. Het is mijn grootste genoegen om hem vandaag, 20 jaar na de eerste uitzending, op deze plek in een schijnwerper te kunnen zetten.