Weight

Dit nummer van The Band hoorde ik het eerst in 1968 via een tv-toestel dat een radioprogramma doorgaf. Het sloeg meteen in vanwege de wisselbeurten in de leadvocals en de onontkoombare gewichtigheid van de tekst (Wie was Crazy Chester?).  Als ik vandaag een lijstje zou maken, zou het nog steeds hoog scoren. Deze versie vind ik bijzonder vanwege mijn held Richard Thompson, die meer dan eens heeft toegegeven eveneens door The Band geinspireerd te zijn. Hij citeert/parafraseert hier Robbie Robertson, gitarist van The Band, die zijn snaren zo lekker liet kletteren toen menigeen nog met Hank B. Marvin bezig was. Allen Toussaint (piano en zang) is ook een van mijn helden. Afgelopen zomer zaten we in familieverband vooraan & met alle genietertjes open bij het Northsea Jazz Festival. De man met het gebit achter de drums rechts is Levon Helm, de enige in het gezelschap van de oorspronkelijke Band. Hij lijdt aan een keeleuvel, waardoor hij tijdens deze opname niet kon zingen. Levon hebben we een paar jaar geleden zien spelen op een rondvaartboot van de Circle Line in New York. Ook toen bleek al, dat Last Waltz niet echt zijn laatste was.  Elvis Costello is de Jan Douwe Kroeske van het Sundance kanaal. Net als Jools Holland dringt hij zich zo veelvuldig op, dat hij me een beetje is gaan tegenstaan.

2 Reacties

  1. charles strijd

    En ik heb daar nog foto’s van Flip. In Rotterdam gemaakt in de vroege jaren ’70. Alle originele Bandleden op het podium.

  2. Gosse

    Dank je wel voor het plaatsen van deze opname.

Geen reacties toegestaan.