Uitgelezen

uitgelezen001_a

Elke maand stroomt Balzaal van De Vooruit te Gent vol.
Onder leiding van Fien Sabbe van De Morgen bespreekt een panel van vier gasten drie nieuwe boeken die met zorg zijn gekozen. Twee uur lang kan je een speld horen vallen. Dinsdagavond ging het om Paasparade – Richard Yates, Caesarion – Tommy Wieringa en Suikerspin – Erik Vlaminck. De gasten waren: Jan Hautekiet (radiomaker en muzikant), Liesbeth Imbo (VRT-nieuwsdienst, De Ochtend op Radio 1 en Terzake op Canvas), Anna Luyten (journaliste) en Jos Geysels (minister van staat, voorzitter Vlaams Fonds der Letteren en publicist). De besprekers geven hun algemene indruk, halen een paar favoriete details naar voren, lezen een stukje voor en/of reageren op elkaar en dat allemaal met jaloersmakende kennis van zaken en welbespraaktheid. Na de pauze komen de podiumgasten met aanbevelenswaardig boek naar eigen keuze. Iedereen in de zaal houdt van letters en woorden en ademt mee met wat zich op het toneel voltrekt. Wij wonen graag bij, nemen ons altijd voor geen aflevering meer te missen, steeds nieuwe vrienden mee te nemen en alle betere boeken zelf nog in te halen.

De extraatjes mochten er dinsdag ook weer wezen: een paar optredens van Leonie, Eva & Kapinga Gysel (Arsenal, Zita Swoon, Radio Candip) in Andrews Sisters-setting en Erwin Mortier las de eerste bladzijden uit zijn Godenslaap voor, alsmede een nieuw gedicht, een ode aan de lezer, ooit te verschijnen in bundel waarvan alleen de titel nog maar bekend is: Het Woordenboek der Toekomstige Betekenissen.

Werkten in Nederland nog maar een paar van die lezers bij nieuwsrubrieken der openbare omroep. Dan hoefden wij niet zo weg te kruipen voor de interviews met P.C. Hooft-prijswinnares Charlotte Mutsaers. Zo leek het alsof zij zich voor de mislukkingen van Noord-Zuidlijn of Klimaattop moest verantwoorden: Hebt u een idee waar u die prijs voor hebt gewonnen? Kunt u zich een beetje vinden in wat de jury over u beweert? en De jury noemt u een dubbeltalent, wat vindt u daar eigenlijk van?

2 Reacties

  1. Flip (Auteur bericht)

    @ bob pingen: wij hebben iets gemeenschappelijks: wij zouden ook elders kunnen aarden, vandaag vooral Vlaanderen.

  2. bob pingen

    Toen ik indertijd de Haagse Academie voor die van Antwerpen verruilde, was het meteen duidelijk. Hier heerst geen buitenkant, geen behang. Hier hoort kunst noodzakelijk bij het leven. Hier wordt de kunst van binnen uit geleefd.

Geen reacties toegestaan.