Vlakland

2 Reacties

 1. wim hofman

  Het verbaast me dat je zo’n leeg stuk Vlaanderen hebt kunnen fotograferen. Misschien had Jacques Brel zo’n stuk vlaklandschap in gedachten toen hij zijn beroemde lied zong.
  Vlaanderen is echter doorgaans nogal rommelig. Door een bepaalde planning en belastingregels kreeg je veel merkwaardige lintbebouwing met huizen zonder vensters in de zijgevels. De huizen werden doorgaans met de voordeur naar de straatweg gebouwd, maar de voordeuren werden zelden gebruikt. Het leven speelde zich aan de achterkant van de huizen af. Daar zie je dan nu ook coniferenhagen, duivenhokken, schuttingen van betonplaten, aanbouwsels. Het land is ook versnipperd geraakt doordat Vlamingen bij voorkeur op het boerenland wilden gaan wonen en de stad ontvluchtten en zich in allerlei satelietdorpen gingen vestigen. Er zijn natuurlijk wel, zeker sinds de jaren zeventig wat tegenbewegingen geweest, maar globaal gezien heeft de Vlaming zich van de stad afgekeerd. Doorheen heel Vlaanderen zie je weinig lege stukken zoals op deze foto te zien is. De fotograaf heeft waarschijnlijk zijn best gedaan. Misschien dacht hij aan Brel. Niet echt een Vlaming, maar goed….

  1. Flip (Auteur bericht)

   @ Wim: We mogen hier blij zijn met elk lesje Vlaanderen, maar dit was slechts Braakmanweg, bij Hoek.
   Eerst keek ik Scheldewaarts en zag daar ondanks opdoeking van allerlei chemische processen (omdat we geen nieuwe bumpers meer kopen) de gruwelijkste horizon van Zeelandopdefiets. Richting Hoek lukte het deze complete bomenrij te vereeuwigen. Ik denk bij Hoek al aan Brel, terwijl het er eigenlijk nog zou moeten gaan over Piet Brakman, Maikel Harte en Ries de Vuijst…

Geen reacties toegestaan.