Groenhuijsenwens


Richard Thompson is een artiest die dicht bij zijn leest blijft .
Hij is geen schoenmaker, maar singer-songwriter(-guitarist) en hij beoefent het vak met ijzeren discipline. Hij blijft Brits, woont in Los Angeles en is vaak onderweg. Meestal trekt hij alleen de wereld door, slechts vergezeld van tourmanager Simon Tassano. Vervoer, verblijf, catering en geluid zijn perfect geregeld, want als je 60 bent en nog elke avond moet afwachten of en wanneer je je gehaktbal krijgt en welk slaapplaats je eens zult uitzoeken dan val je weldra in de categorie Jimi Hendrix, Jim Morrison en Nick Drake. Zoals bekend doen die al even niet meer mee. RT heeft dat trouwens allemaal al meegemaakt. Thompson Nu is gestructureerd, maar ook flexibel. Hij neemt weleens een bassist mee, Danny Thompson (geen familie). Ook doet hij weleens een toernee met een ander, laatst nog met Loudon Wainwright III (Loud & Rich). Loudon een set, Richard een set en tenslotte een paar nummers samen. Verder heeft hij nog een programma onder de titel 1000 Years Of Popular Music met uitsluitend nummers van anderen en op het podium krijgt hij dan versterking van Judith Owen (piano en niet benauwd voor een ariaatje van Purcell) en  Debra Dobkin (slagwerk). Veel van Thompson’s activiteiten heeft geresulteerd in bewijsmateriaal
Een enkele keer is het tijd om eens flink in de bus te blazen. Dan wordt een band geformeerd en wordt getourd door de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en (soms) Europa. Meestal worden die bandtours georganiseerd teneinde een nieuw album (LP) onder de aandacht te brengen. Platenmaatschappijen doen tegenwoordig alleen nog in succesnummers, cd-winkels gaan op de fles en zo iemand als Thompson heeft daarom zijn eigen distributie ter hand moeten nemen. Op dit moment is ook een bandtour gaande, die de komende week zal uitmonden in drie concerten in de Great American Music Hall te San Franciso. Het bijzondere dit keer is, dat de reeks is opgezet ter registratie van een stapel nieuwe nummers (voor de pauze), gevolgd door een set bekend werk. Dankzij internet druppelen summier interessante weetjes binnen, zoals bovenstaand tableau de la troupe. Ik kan soms zeer genieten van concerten die ik niet hoef bij te wonen, maar in dit geval zou ik het liefst in San Francisco kijken. Ja, op zulke momenten zou ik nou (zelfs) even Charles Groenhuijsen of Ron Linker willen heten.