Luchtfabriek 2


Nog eens Hijsch-complex, van vroegere STORK te Hengelo.
Hoorde, dat Zeeuwen er al zijn wezen kijken om mogelijk iets te leren voor Scheldekwartier te Scheldestad. Ik was er 20 minuten afgelopen zondag en mijn aandacht werd meteen getrokken door dit onttakelde fabrieksgebouw. Alle ramen en tussenmuren zijn verwijderd en wat resteert is in gebruik als parkeerplaats.  Ik las ergens, dat het de bedoeling is dat staalconstructie wordt gerestaureerd terwijl zachtjes aan wordt gebroed op een nieuwe bestemming. Mijn vermoeden is, dat het kalme tempo ook een relatie heeft met het economische tij. Toen ik aankwam, waren man & macht bezig geweest sneeuw te ruimen, blijkbaar om de volgende dag zo weinig mogelijk hinder te bezorgen aan tientallen auto’s van mensen die iets te zoeken hebben in naastgelegen ROC-paleis, waarover later wellicht meer. 
Ik zou dolgraag weten, wat Scheldestad van Hengelo kan leren.

2 Reacties

  1. JM van Elk

    Ik denk dat we qua behoud en hergebruik van oude industriele panden en locaties veel kunnen leren van het Ruhrgebied. Niet voor niets een van de culturele hoofdsteden in 2010…

  2. Albert Bolink Hengelo

    Bij Stork heb ik ooit nog gewerkt, en in het voorste stalen geraamte zat onder andere de medische dienst. Vroegere gieterij (nu dus ROC ) is ook grandioos verbouwd en het interieur is voor vele Hengeloërs nog herkenbaar.

Geen reacties toegestaan.