Bettine

Mijn fascinatie voor de opleving van China begint grenzen te overschrijden.
Overweeg niet alleen sinologie voor laatbloeiers, maar reis bijvoorbeeld ook al naar Terneuzen voor lezing van Bettine Vriesekoop (1961) wier naam jarenlang synoniem was met pingpong.  Ook was zij 1000 dagen correspondent in China voor NRC Handelsblad. Nu schrijft ze boeken en vertelt verhalen over haar belevenissen. Om het land helemaal te doorgronden heb je meer levens nodig, vond ik een saillante uitspraak, maar ook nu is er al veel te leren. Zoals diepheden uit het taoisme. In Porgy and Bess, waar Jean Toots Thielemans kind aan huis is als hij niet voor Stevie Wonder moet opdraven, liet gewezen tafeltenniskampioene twee wijsheden zien:

Een ervaren krijgsheer bepaalt waar en tegen wie hij de strijd aanbindt.

Met orthodoxe methoden raak je in strijd verwikkeld, met onorthodoxe middelen behaal je de overwinning.