Liebe

Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) heeft Vlissingen bezocht.
De letterkundig criticus van NRC-Handelsblad wilde onderzoeken of nog iets is terug te vinden van sfeer en omstandigheden waarin uitgever G.A. van Oorschot (Vlissingen, 1909 – Baambrugge, 1987) moet zijn opgegroeid. Van Oorschot is het onderwerp van de biografie die Fortuin naast zijn krantenwerk aan het schrijven is. Hij hoopt die in 2012 te voltooien. Om zijn kennismaking met Scheldestad voorspoedig te laten verlopen had ik aangeboden als gastheer op te treden, hetgeen betrokkene met twee handen aannam. Ik doe weleens neerbuigend over wat hier wordt vernield en nagelaten. Dat wordt weleens geduid als zuur & negatief, maar misschien op deze lentedag maar eens onthuld, dat dit Aus Liebe geschiedt. Parijs, Londen en Venetie zijn aardig, maar er gaat toch weinig boven Scheldestad met zijn overkapte Lange Zelke.  En ik zou het niet goed kunnen verdragen als straks zo’n belangrijke levensbeschrijving zou verschijnen, zonder dat in een paar zinnen werd gerept over Vlissingse wortels en belevenissen van roemruchte Geert, aartsvader van de Russische Bibliotheek. Twee keer hebben biograaf en ik elkaar aan de waterkant gesproken. We zijn in Paarden-, Paling- en Slijkstraat geweest en hebben er ook anderen bijgehaald: gezellig, helemaal literaire knollentuin.

Dat Fortuin zich op het leven van Van Oorschot had gestort was trouwens ook Simon Blaas opgevallen. Simon – recentelijk directeur Cinema Middelburg geworden – is ook actief voor de beeldende kunst Middelburg (Vleeshal) en onlangs toegetreden tot redactie Slibreeks, een grote serie kleine boekjes, die in Middelburg wordt uitgegeven. Het leek hem het beste niet benauwd te beginnen en Arjen Fortuin te vragen tussentijds te rapporteren over zijn speurtocht naar Van Oorschot. Dit alles heeft geleid tot een Slibboekje getiteld “Krullebol-Steilhaar, In het Vlissingen van Geert van Oorschot”, dat zaterdag 19 maart 2011 te Vlissingen is gepresenteerd.