Kafintstof


Vaak hoor je de klacht, dat de krant er een potje van maakt. Vooral als je het verslag leest van een evenement waar je zelf bij was, heeft het er weleens de schijn van dat de verslaggever ergens anders is geweest. Op zijn minst met zijn gedachten. En als je zelf redelijk ingevoerd bent in een onderwerp, valt op hoe dikwijls de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. Ook dat de journalistiek eerst het kaf van het koren tracht te scheiden, maar het koren daarna weggooit. Wat dan rest is kaf, hooguit vermengd met wat stof. Een genre apart is de recensie. Bij regionaal tabloid  is het verschijnsel bijna uitgestorven, want alles moet goedkoop & anders, maar te hooi en te gras stuit de lezer er nog op eentje. Niet zelden lees je dan de gestolde worsteling van tentoongespreide kennis en het gekraak van de kritische noot, terwijl de hoofdrolspelers toch gespaard moeten blijven, want op het opzeggen van abonnementen zitten directies niet te wachten en redacties zijn daarvan – op straffe van de bedelstaf – diep doordrongen. Bovenstaand exemplaar verscheen heden in de PZC. Na lezing denkt men: OK, Jeanette, maar hoe was het nou? Lantvanbelogte was uiteraard zelf aanwezig en kan u berichten, dat het een voortreffelijke uitvoering was, volle bak, met twee goed presterende koren van de Oratoriumvereniging  (versterkt met enige hulp van ommeland). Twee perfecte orkesten uit Brabant onder leiding van inspirerende concertmeesters en een jongenskoor voor het eerste en laatste koraal uit het eerste deel, aangelengd met enkele meisjes uit Antwerpen. De solisten waren topklasse, zelf kon Lantvanbelogte z’n ogen niet afhouden van sopraan Lauren Armishaw en countertenor Rob Meijers. Dirigent Pim Overduin bleef bij deze massale operatie prima overeind en het is echt gezeur om zijn tempi te willen betwisten. Als er iets gezeurd moet worden is het over de onvolprezen Sint Jacobskerk. Zou daarin misschien een tribune getimmerd kunnen worden, zodat in het vervolg alle uitvoerenden kunnen worden waargenomen en zou de preekstoel vervangen kunnen worden door iets demontabels, zodat deze is weg te nemen als er geen eredienst of Van Randwijklezing is? Wij danken u! 

1 Reactie

  1. Peter

    Met nog een speciale vermelding voor de sterfscène. Niet alleen zingen (Jezus) en zingzeggen (de Evangelist), maar ook heus acteerwerk van beide heren. Om nooit meer te vergeten.

Geen reacties toegestaan.