Hengsel

 

Zeeuws tabloid begint deze maand met videojournaal op www.z2.nl 
Daarin word je drie keer per dag in twee minuten bijgepraat over het laatste nieuws uit de provincie, belooft de krant in de vorm, waarop ik nu nog aangewezen ben. En ook: Woorden zijn mooi, maar er is meer: moderne nieuwsconsumenten willen video’s zien (…) de PZC wil mensen bereiken die het nieuws – naast de krant – via moderne kanalen als internet, smartphone of tablet consumeren, want Zeeuwen kunnen nu alleen om 18.00 uur bij Omroep Zeeland een televisiejournaal zien. We denken dat door Z2 een behoefte ontstaat waar alleen wij in voorzien. Mensen kunnen het nieuws straks overal bekijken, op het moment dat het hen uitkomt. In korte tijd kan je meepraten over wat er speelt”.

De stap illustreert dat tabloid zich op een eiland bevindt met afgekeurde dijken. Aanhoudend slecht weer in het verschiet en op zoek naar een hengsel. De redactie doet stoer alsof zij nog steeds weet waar ons gewest aan toe is, maar lezer ervaart verschraling en keert zich af. Relevante gebeurtenissen en politieke processen worden inconsistent gevolgd, feiten en meningen worden door elkaar gebruikt, hoor- en wederhoor worden van elkaar gescheiden (dag1: hoor, dag2: wederhoor) en het volk wordt opgeroepen zonder vergoeding foto’s en publicatierechten af te staan. Nog meer: wekelijks worden vele pagina’s bijgesloten die in andere provincies zijn volgeschreven. Zeeuwse overheden, zorginstellingen en nutsbedrijven leveren zelfgeproduceerd tekst- en beeldmateriaal aan, dat tegen betaling wordt afgedrukt. Het verschil tussen betrouwbaar en onbetrouwbaar kan geen sterveling meer vertellen.

Lezer zoekt in zijn krant tevergeefs naar personeelsadvertenties, koopjes van de week en aanbiedingen van onroerend goed. Hij ziet zijn krant – soms op twee lichtpuntjes na – verworden tot een pak doodsberichten. Oplagecijfers vertonen een neergaande tendens, die niet te keren lijkt, zelfs al zou je in elk Zeeuws gehucht promotieteams op de been brengen. Onder de eigentijdse mantra van in korte tijd kan je meepraten over wat er speelt worden op de website halve waarheden openbaar gemaakt, waarop alleman anoniem mag reageren. En datzelfde instituut komt ons straks dagelijks op Macbook, iPad en -Phone met drie keer twee minuten bijpraten over het laatste nieuws uit de provincie?  

Ben zeer benieuwd, maar kan mijn harde hoofd niet verhelen. Is er drie keer per dag nieuws in de provincie? Wat verstaat u dan onder nieuws? Waarom krijgen we dat nu niet alvast? Verder: Nieuws in beelden is prijzig. Betrouwbaar nieuws in beelden is nog prijziger, want dat kan alleen worden gemaakt door journalisten die het vak verstaan en die ruimte claimen voor nuance of zoiets ouderwets als wederhoor. Door een toeval weet ik, dat die niet in groten getale naar Zeeland emigreren. Internet, smartphone en tablet zijn schitterende instrumenten, waar ik elke dag wel even mee speel en ik ben vast niet de enige, maar hele volksstammen luisteren nog naar radio via het testbeeld van hun tv en de jeugd heeft niks meer met gezette tijden voor nieuwsconsumptie. Overigens is het in deze barre tijden voor elke redactie schitterend om beschikking over twee ton extra te krijgen teneinde daarmee een nieuwe impuls te verzinnen voordat iedereen is ingedut. Een jaartje kan je daar misschien iets heel petieterigs mee doen met speelgoedcameraatjes en beginnende journalistjes die het nog leuk vinden om eerder dan regio-omroep 50 seconden bewegend beeld met beroerd audio op internet te kwakken. Maar naar mijn bescheiden mening zitten we in deze provincie – die ambieert nationaal en internationaal partijtjes mee te blazen – op iets totaal anders te wachten. Een sprankelend initiatief namelijk om verdere fragmentatie en verkwisting in de regionale informatievoorziening tegen te gaan. Zulks zou goed zijn voor veel, zo niet alles.

2 Reacties

  1. frank

    Als de democratie ooit eens zover komt, dat we kunnen stemmen, wie er hoofdredacteur bij bedoeld medium wordt, stem ik op jou.

    1. Flip (Auteur bericht)

      Hetgeen me in de gelegenheid stelt nog toe te voegen, dat mijn commentaar vooral betrekking heeft op het SYSTEEM van kranten maken 2011. Ik abonneer me op een krant omdat ik gedrukte woorden wil lezen over zaken die in de regio spelen. Die van belang zijn voor grote of kleine groepen mensen of individuen. Dingen waar je van opkijkt, die zonder uitzondering goed zijn uitgezocht, volledig uitgevoerd en in onafhankelijkheid tot stand gekomen. De regionale krant op internet volg ik ook, maar ik heb vreselijk de pest aan teasers, half afgemaakte berichten en anonieme vuilspuiterij die moedwillig in leven wordt gehouden. Om *hits* te halen ofzo. Als die onzin nog lang aanhoudt, zeg ook ik mijn abonnement op. Nu de commerciele krant stimuleringsgeld aanpakt om filmpjes op internet te zetten en daarmee net te doen alsof de informatievoorziening in Zeeland een dienst wordt bewezen, wordt mijn limit ook langs andere kant benaderd. Het is de pest, dat dit blijkbaar allemaal moet, these days. Over democratie, beste Frank, die zal zich nimmer in de door jou aangegeven richting bewegen en uiteraard zal ik geen kandidaat zijn.

Geen reacties toegestaan.