ILLUMInazione1

Voor de derde keer in zijn bestaan is Lantvanbelogte naar Venetië gereisd, naar La Biennale di Venezia. De 54ste wereldtentoonstelling intussen van wat de mensheid op artistiek gebied vermag.  In de spectaculairste stad op aarde, Giethoorn van het  Zuiden. In eigen land knijpt het minderheidsbewind op belastinggeld voor cultuur en een andere minderheid reageert daar teleurgesteld of verontwaardigd op, maar op de Biennale kom je voor de habbekrats in aanraking met een nauwelijks te bevatten hoeveelheid kunstzinnig vernuft, die de Nederlandse korting van 200 miljoen doet vervluchtigen als het allerpietluttigste wat een staatssecretaris in zijn hersens kan halen. Een bezoek aan de Biennale werkt heilzaam voor iedere cultuurliefhebber, maar vermoedelijk in het bijzonder voor de pessimist die Halbe Zijlstra klimatologische competenties toedicht, die grenzen overschrijden. Venetiaanse momentopname 2011 heeft als thema ILLUMInazione en doet zich voor op twee hoofdlokaties in de stad die beide eenvoudig per boot te bereiken zijn: De Giardini (de Tuinen) en de Arsenale (het Arsenaal). Maar omdat kunst- en cultuur bij uitstek gaan over kleuren buiten lijntjes zijn ook over de hele stad verspreid fantastische exposities en installaties te vinden. Op straten en pleinen, op het water, in officiële gebouwen zoals kazernes en stadskantoren, maar ook in musea en particuliere woningen en gebouwen. In juni was het niet elke dag onbewolkt weer, maar toen de zon doorbrak was het ook meteen 29 graden en moest van tenue worden gewisseld. De aangenaamheden worden eigenlijk pas minder als men de stad verlaat. Lantvanbelogte komt misschien nog wel een paar keer op zijn Biennale belevenissen terug. Die blijven malen in dat bolletje.