ILLUMInazione3

De Tuinen – Giardini – staan vol vaste paviljoens van bijzondere makelij, die elke twee jaar opnieuw worden ingericht. De gebouwen vertegenwoordigen landen en het is de bedoeling dat die laten zien waartoe ze architectonisch en kunstzinnig in staat zijn. Het zijn kleine wedstrijdjes en het internationale publiek, de bezoekers van de Biennale, is de jury. Sommige landen pakken zelfbewust uit en willen duidelijk een poepie laten ruiken, maar er is evengoed sprake van presentaties die als goedbedoelde poging onder het rapportcijfer 5 blijven steken. Er zijn landen waarvan je in Venetië kan zien dat ze andere dingen aan hun hoofd hebben, maar er zijn ook landen waarvan je weinig verwacht, die onvergetelijk voor de dag komen. In bepaalde landen maakt de overheid uit hoe ze in de Venetiaanse tuinen presteren, in andere landen wordt het overgelaten aan het particuliere initiatief. Meestal zie je, dat een landenpresentatie tot stand is gekomen onder leiding van een curator, een lokale cultuurheilige. Lantvanbelogte vermoedt, dat alles te maken heeft met klimaat, organisatie, geld en talent. Het moet bijzonder eervol zijn als je als kunstenaar wordt uitgenodigd werk te tonen in het paviljoen van je land.