Achteraf

Dinsdag 11 september 2001 verkeerde ik ambtshalve te Film By The Sea, ook toen al het jaarlijkse filmfestival van Scheldestad. Vanuit Cine City zou een regionaal radioprogramma worden gemaakt en het leek me gepast daar bij te zijn. Omstreeks twee uur belde thuisfront met de dringende opwekking CNN aan te zetten, aangezien zich een Boeing in World Trade Center New York had geboord waarvan onophoudelijk beelden werden uitgezonden. Daar was geen woord Spaans bij, want genoemde omroep werd te onzent veelvuldig geraadpleegd, op het plein voor WTC NYC hadden wij amper twee maanden daarvoor nog vredig zitten luisteren naar Jill Sobule (live uitgezonden op WFUV) en de heen- en terugreis was afgelegd per Boeing. De combinatie van deze bestanddelen uit de telefonische melding deed evenwel onwennig aan, om het zachtjes uit te drukken. Thuisfront kende Lantvanbelogte’s belangstelling voor dingen van de dag en aan het ontbijt was nog gemopperd, dat zo’n filmfestival aardig is, maar dat onderdompeling totale afsluiting van de buitenwereld impliceert, pleidooi voor draagbaar internet. Maar nu was buiten blijkbaar toch iets aan de hand dat onder werktijd moest worden gevolgd. Cine City heeft zeven bioscoopzalen, maar een tv-ontvanger behoorde anno 2001 niet tot het inventaris. Na enig aandringen herinnerde een staflid zich vaag, dat zich te bezemkast een oud zwartwit toestelletje moest bevinden, waarop tijdens stille avonden weleens sportprogramma’s werden gevolgd. Het apparaat werd inderdaad aangetroffen en ingeschakeld. Uit de berichtgeving werd zelfs duidelijk, dat maar liefst twee Boeings in het geding zouden zijn en dat beide WTC-torens stonden te fikken. En er kwamen nog meer meldingen van vliegtuigkapingen en ongelukken. Zoals we daar zaten te kijken was er platgeslagenheid en ongeloof. Aan filmmaker Burney Bos, die ik naar de tv had geroepen om een plausibel antwoord te kunnen hebben voor het geval hem ooit zou worden gevraagd waar hij was toen dit onheil zich aan het voltrekken was, sprak ik onbescheiden de verwachting uit, dat we hier nog veel over zouden horen. Desgewenst kunt u dat bij meneer Bos navragen.

PS In het radioprogramma brachten we die week tracks ten gehore van Dylan’s Love and Theft, net uit toen.