Netwerk4

Elk jaar zien gemeentebestuurders en recreatieondernemers gespannen uit naar de toekenning van blauwe vlaggen als beloning voor de onberispelijkste stranden. Die vlaggen moeten vooral naar Nordrhein Westfalen stralen, dat de Nederlandse kustwateren met aangrenzende stranden van alle smetten vrij en dus onweerstaanbaar liggen te lonken. De media berichten er gretig over, want aan het bijgeleverde persbericht behoeft niets te worden veranderd, terwijl schoonmaakwethouders desnoods vanuit Biddinghuizen microfoon en camera vinden om daarin hun heldendaden uit te spreiden. De werkelijkheid is, dat schone stranden in Nederland (ook al) een illusie zijn. Dat treedt aan het licht in de wintermaanden, waarin wethouder bezuinigt en blauwe vlaggen-jury ter wintersport dommelt. De mensheid zou pas iets opschieten als we eens zouden stoppen overal zo’n enorme bende te veroorzaken en als de journalist eens wat vaker zelf op onderzoek zou uitgaan. Geen rechtgeaarde eindredacteur, die zich zal verzetten.