Joekels

Dit zijn ze, de joekels. Voor dit soort schepen waar elke week een nieuw exemplaar van stapel loopt dat 10 meter langer is dan zijn voorganger, moet de haven van Antwerpen gestaag worden uitgebreid, de zeesluis bij Terneuzen verbreed, de Westerschelde periodiek uitgediept en uiteindelijk de Hedwigepolder vol water lopen. Deze vriend is de MSC Rania, Panamese vlag, 332 meter lang en 43 meter breed, die vanochtend vroeg aardig volgeladen uit Antwerpen vertrok, richting zee. Maar op de Rede van Vlissingen ging het mis, viel de motor stil en werd het schip met afgaand water omringd en op zijn plaats gehouden door de sleepboten Zelzate, Union 6, Union Grizzly en schip 78 van Rijkswaterstaat. Na een onderzoek dat de hele middag duurde werd het containerschip met opkomend tij en sleepbootassistentie naar de Scaldiahaven te Vlissingen-Oost gedirigeerd. Iedereen heeft hier werk aan, dus niemand hoor je klagen.
Maar wanneer verzint iemand eens, dat je die schepen gemakkelijker dichter bij zee kunt laden en lossen? Wat? O, oud idee, afgepoeierd omdat er wetten in de weg stonden. Naast praktische bezwaren.