Domaine d’Essendiéras

U moet allemaal de groeten hebben van Jeroen en Ellen Bakker. Dit echtpaar heeft in Kamperland in het laatste decennium van de vorige eeuw internetprovider ZeelandNet opgericht en groot gemaakt. Het bedrijf ging in een gunstige tijd over in handen van multi-nutskruidenier Delta en de Bakkers verhuisden met het hele gezin naar een verwaarloosd landgoed onder Limoges dat nou eens al van een domeinnaam was voorzien voordat zij arriveerden. Zij knapten de kastelen en schuren op en ontwikkelden het omliggende terrein tot een veelzijdig recreatiegebied volgens de plaatselijke voorschriften qua milieu en aanpassing in het landschap. In 1995 wilde de regionale Omroep Zeeland (waarbij ik toen enigszins betrokken was) al met internet werken, maar de Mediawet stond publieke omroep louter toe zijn centen te besteden aan radio- (of televisie-) programma’s. Zo’n website met – toen nog alleen – de mogelijkheid audio te “streamen” leek de Zeeuwse omroep echter toch wel wat, waarop service provider Bakker in 1996 aanbood een website te bouwen in ruil voor de headlines van de Zeeuwse nieuwszender op de website van de provider. Jeroen Bakker sprak: “Die rare wet zal vermoedelijk spoedig worden aangepast en internet draait volgens sommigen vooral om digitale techniek, maar volgens mij nog meer om digitale “content”.  Als je daarin kunt verbijzonderen ben je voorbeeldig toekomstgericht bezig”. Omroepen uit binnen- en buitenland zonden waarnemers naar Oost-Souburg en Kamperland om te bestuderen hoe wij dat in Zeeland gefikst hadden, want zelf zaten zij veelal te sukkelen met versnippering en visieloosheid.
De samenwerking van weleer schiep ook een persoonlijke band van een duurzaam karakter en daarom zakten wij recentelijk weer eens af naar Domaine d’Essendiéras bij St. Médard d’Excideuil in de Périgord om tijdelijk bezit te nemen van een kasteelkamer (die in het middelste gedeelte met het open raam) en onder het genot van een vorstelijk glas verhalen over groei en bloei uit te wisselen. Op een vroege ochtend speelde ik even bijna-kasteelheer.