Zervos

Te Vézelay, in het departement Yonne, arondissement Avallon in de regio Bourgondië bevindt zich halverwege de heuvel naar de basiliek het Museum Zervos, ooit werkplek van Nobelprijswinnaar (literatuur, 1915) Romain Rolland (Clamecy 1866 – Vézelay 1944). Het pand is gewijd aan de Griekse kunstcriticus , -verzamelaar en uitgever Christian Zervos (Argostoli 1889 – Parijs 1970) die al vroeg richtinggevend schreef over de Spaanse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist Pablo Picasso (Malaga 1881 – Mougins 1973). Die Zervos heeft ook in de buurt van Vézelay gewoond, in zo’n prachtig buitenhuis waar heel kunstzinnig Parijs op bezoek kwam, ook Pablo.

Picasso is een van mijn helden en ik ben al meer dan een jaar lidmaat van de plaatselijke Romain Rolland Associatie, dus alles wat ik over die al oude en vertrokken mannen bijeen scharrel op die plek waar de meeste bedevaartgangers naar Maria Magdalena zonder arg aan voorbij gaan, is aan mij welbesteed. Dit zijn van die liefhebberijen waar geen eind aan zit.