Olifantman

Madrid, Calle Arenal. In de winkelstraten van Madrid staat om de paar honderd meter een straatartiest opgesteld. Mode van dit jaar: toverachtige uitdossing en zwevende constructie, zodat het publiek lang stilhoudt of zelfs onderling in discussie gaat over de truc waarmee de artiest zich verticaal houdt. We waren er getuige van, dat een groepje mensen zich aan het begin van de werkmiddag in een soort tent had genesteld teneinde “the making of” te verhullen. Vergelijk: dame op strand doet badpak aan onder lange rok. Toen de tent eraf ging, kwamen er twee mannen onder vandaan die boven elkaar zweefden, alsmede een vrouw die slechts voor de opbouw nodig was geweest en die met opgevouwen tent van een afstandje ging staan kijken hoe de eerste reacties waren. Verder is het natuurlijk gewoon de bedoeling een handvol muntjes te storten in het dikwijls eveneens versierde reservoir aan de voeten van de artiest alvorens men samen met hem op de smartphonefoto kan.
De olifantman hier was opgesteld tegenover een rustbankje voor oudere mannen, van waaraf in alle kalmte kon worden gevolgd, dat de zaken profijtelijk liepen. Tot het moment evenwel, dat even een felle wind opstak, die parasols en winkeluitstallingen omver blies, alsook de slurfmans een kwartslag deed draaien. Een paar minuten later kwam een man uit een belendende winkel om het gevaarte weer met zijn slurf naar de mensen te zetten. Uit dit voorval maakten wij voorzichtig op, dat zich in het veelarmige gevaarte onmogelijk een persoon kon bevinden en dat wij hadden zitten kijken naar een personeelsbesparend verdienmodel.

olifantman001_aa