Vecino

Madrid, Calle Mayor en daar dan een zijstraatje van. Nog een beeld in de betekenis van standbeeld. De derde figuur van links geniet plaatselijk bekendheid als “El Vecino Curioso”, waar de vertaling “De nieuwsgierige buurman” misschien nog het dichtste bijkomt. Het is gemaakt door beeldhouwer Salvador Fernandez-Oliva. Als model heeft ene Carlos McLean gediend. Het beeld vestigt de aandacht op een grote vitrine, waarin zich de resten bevinden van de belangrijkste middeleeuwse kerk van Madrid. Veel toeristen worden uitgedaagd zich naast de gestolde buurman te laten fotograferen om eventueel pas later op de computer uit te zoeken, dat ze bij een plek hebben gestaan waar ooit een islamitisch gebedshuis stond, dat in 1082 door die kerk werd vervangen. Later (1868) moest de kerk ook weer wijken, ¬†want er moest nieuw gebouwd worden. De steenresten zijn in 1998 teruggevonden en leren een mooi geschiedenislesje over de Spaanse hoofdstad. Buurman arriveerde meen ik in 2010.

buurman001-a