Vrouw met gespreide armen

Pablo Picasso (Malaga 1881 – Mougins 1973)
1962| beton met ingewerkte keien| 540x500x50cm
Lille Métropole, Musée d’art moderne (LaM), Villeneuve d’ Asq

Picasso maakte dit vlakke beeld voor het buitenhuis van Daniel-Henry Kahnweiler, stichter en directeur van Galerie Leiris in Parijs. Het sculptuur maakt deel uit van de groep monumentale werken die Picasso in de jaren ’60 uitvoerde. Het werd gerealiseerd in samenwerking met Carl Nesjar en de ingenieur Sverre Jystad. Deze had een techniek ontwikkeld om met een zandstraal motieven te “tekenen” op beton waarin keien waren verwerkt. “De beeldhouwkunst is het beste commentaar dat een schilder kan geven op de schilderkunst, om een beeld te maken hoeft hij alleen maar zijn schilderij uit te knippen”, is een in dit verband aan Picasso toegeschreven gezegde.

picasso_vrouw001_