FEY001_

Veel jaren al rapporteren reislustige vrienden, dat je onderweg naar de Middellandse Zee in het Franse landsdeel Lotharingen, net onder Metz, de afslag FEY hebt. Een enkele keer wapt iemand een bewogen fotootje van het afslagbord door, met de beste bedoelingen genomen vanachter een vuile voorruit. De afslag némen en ervaringen delen is er niet bij, daarom zijn we zelf maar eens op onderzoek uitgegaan. We boften, want de tenhemelopneming van Maria werd juist gevierd met de 17de brocante, waardoor een groot deel van de plaatselijke bevolking met zijn rotzooi en lappen plastic tegen de regen op straat zat. Toch weer een geestig asbakje van Byrrh van de slopershamer gered.

Het is typisch, maar als je Feij heet loop je toch anders langs de kramen van zo’n dorp dan als je Van Hese zou heten. Een beetje als de burgemeester, wat je in Frankrijk trouwens al gauw bent als je enige regels kunt lezen en schrijven. Zo merkten we, dat de naam in onderkast in het midden zelfs met een accent aigu wordt gesierd, waardoor je Féy krijgt, minder mooi dan met de lange ij maar beter dan niks. Verder, dat Féy een van de 44 wijken van agglomeratie Metz is met 1 eigen vertegenwoordiger in de gemeenteraad.

Een bushalte met het opschrift FEY is al geestig als je Feij heet, maar de meeste indruk maakte toch het grafmonument centraal op de begraafplaats, ter nagedachtenis aan 57 slachtoffers van de cholera die in 1832 de gemeenschap moet hebben geteisterd. Het wachten is op hun wederopstanding, waarop stellig wordt gerekend.

Alleen daarom jakkeren wij nooit meer gedachteloos voorbij de afslag FEY en hopen van u hetzelfde.

Cholera001_