Pablo Picasso

Pablo001_

Wat J.S. Bach was voor de muziek, was P. Picasso voor de moderne kunst. Overal ter wereld is werk van hem te vinden. Graag zoek ik het op in musea en tentoonstellingen en musea en sleep ik boeken en boekjes over mijn held naar mijn holletje. Tamelijk zinloze activiteit, dat verzamelen, want de hoofdlijnen van het levensverhaal zijn bekend en nieuwe notities van nieuwe geheime vriendinnen voegen nauwelijks meer iets toe. Maar plaatjes kijken is altijd prettig, tenslotte gaat het om het oeuvre.

Het schilderij hier had ik bijvoorbeeld nog nooit gezien. Het is zo groot, dat het meestal ergens in opslag ligt. Er zit geen lijst omheen, want het is een gordijn, speciaal gemaakt voor het ballet Mercure, dat 15 juni 1924 in premiere ging in Théâtre de la Cigale. Ha, hoor ik u al zeggen: muziek van Erik Satie en choreografie van Léonide Massine en zo is het precies! De voorstelling was onderdeel van de “Soirées de Paris”, besloten voorstellingen waarmee graaf Etienne de Beaumont weldoenertje speelde toen nog niemand ooit van het Fonds voor de Podiumkunsten had gehoord. De figuren verbeelden harlekijn en pierrot, twee types uit de Commedia dell’ arte.