Sandra stands by her president

Deze documentaire, over Sandra Roelofs, de Terneuzense first lady (gedurende 10 jaar) van Georgië zou ik wel willen zien. Hij gaat op het IDFA in première en komt in maart 2015 in bioscopen buiten Amsterdam. Via nachtelijke radio (VPRO – Nooit Meer Slapen) hoorde ik maakster Ineke Smits.
Sandra Roelofs vertelt in de documentaire, dat ze na alle problemen in haar “ontwikkelingsland” weleens met heimwee terugdenkt aan een vriendje van vroeger met wie ze ooit over hun beider toekomst mijmerde. Vriendje zag zich al werken in een niet met name genoemd bedrijf in de buurt van Terneuzen en wonen in een huis aan de kreek. Dat vooruitzicht benauwde Sandra en vanaf dat moment wist ze, dat het met dat vriendje niks zou worden.

In de documentaire wordt volgens de maakster ook aandacht besteed aan het in ongenade vallen van Sandra’s man, Mikheil Saakasjvili, die naar New York is uitgeweken om zijn berechting in Georgië te ontlopen. Het werd niet helemaal duidelijk hoe de echtelieden daarmee tegenwoordig omgaan, maar er werd wel gezegd, dat de president toen het ambt hem zwaar viel zijn vrouw heeft voorgesteld zich te kandideren voor het presidentschap. De Terneuzense schijnt bij het volk aanzienlijk beter te liggen dan haar man, maar ze wilde kennelijk niets van dit voorstel weten.

Er is een tijd geweest waarin elke stap van de first lady werd gevolgd, ik herinner me ook in Nederland ontvangsten met ministers, bestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maar opeens werd het stil. Tijd voor een onderzoek.