25 years after

OZ1dec1989_aa

OOST-SOUBURG – Vandaag 25 jaar geleden trad het eerste team aan van Omroep Zeeland, de laatste regionale omroep van Nederland met toen nog uitsluitend radio. In het tot studio omgebouwde gemeentehuis van de voormalige gemeente Oost- en West-Souburg moest binnen een maand worden gepoogd dit frisse team klaar te maken voor de eerste uitzending, die moest beginnen in de eerste minuut van 1 januari 1990, hetgeen uiteraard glorieus lukte.
Van links naar rechts: Bob Lagaaij (afkomstig vd PZC), Leen Schaap (ex-NOB), Peter Joosse (COS Middelburg), Bert van Leerdam (gemeente Veere), Koen Mijnheer (PZC), Peter van Houte (Radio Nederland Wereldomroep), Wouter Moraal (Stichting Zeeland), Selma Osman (PZC) en John van Waes (NOB).
Foto: yours truly (ex-NOS) at Dierenspeciaalzaak en Thuisbakkerswinkel Molen “De Pere”.

Overigens wilden de initiatiefnemers van Omroep Zeeland eertijds een alternatief bieden voor de vrijwel alleen heersende Provinciale Zeeuwse Courant, die in niet alleen vrienden had gemaakt. Golfbeweging is in dit gewest bekend, maar het heil dat na een kwart eeuw wordt verwacht van samenwerking tussen omroep en krant wordt dezerzijds met scepsis begroet. Het zijn andere tijden en er mag ook zonder mijn toestemming anders naar zaken gekeken worden, maar samenwerking wordt verkocht met “kansen voor verdieping”, doch zal slechts leiden tot efficiency maatregelen, verdere vervlakking en verlies van werkgelegenheid. Ik zie weinigen in de wind staan om daarop te attenderen.